Rusija načrtuje, da bo prekinila povezavo celotne države z internetom, da bi simulirala, kaj bi se zgodilo, če bi se v prihodnosti pojavila kibernetska vojna. Pričakuje se, da bo test potekal pred 1. aprilom 2019, vendar natančen datum še ni bil potrjen.

Vse to je del načrtov ruske vlade, s katerimi bi postal internet države neodvisen od globalnega interneta. K temu so se zavezali že z zakonom, katerega so sprejeli decembra lani. Ta pravi, da morajo ruski ponudniki interneta zagotoviti neodvisnost ruskega internetnega prostora pred tujimi agresorji. Trenutno skoraj vse države na svetu dovoljujejo svojim uporabnikom dostop do istih internetnih sistemov, pri čemer nekatere države cenzurirajo nekatere spletne strani in vsebine.

Uspešna zaustavitev bi pomenila, da bi lahko internet velesile preživel, ko bi bil odrezan od drugih držav. Če bi se Rusija odrezala od preostalega sveta na spletu, bi bilo potrebno spletni promet nadzorovati in cenzurirati – to pa bi počel vladni nadzornik za telekomunikacije. Regulator Roskomnazor bi pregledal promet med uporabniki, da bi blokiral prepovedane vsebine in zagotovil, da bo promet med ruskimi uporabniki ostal znotraj države.

Lani je država uvedla nacionalni program za digitalno gospodarstvo, katerega cilj je zaščititi spletno infrastrukturo države, četudi bi jo prekinile druge države. V okviru tega poskusa bi uporaba neodvisnega interneta pomagala zaščititi narod pred morebitnimi kibernetskimi napadi.

Ruski uradniki so leta 2017 napovedali, da bo do leta 2020 95 % vsega spletnega prometa potekalo lokalno. Ni enostavno celotno državo izklopiti z interneta, zato trenutno poteka intenzivno iskanje rešitev, s katerimi bi preprečili motnje.

Obstajajo dvomi o ruski uporabi neodvisnega interneta za cenzuriranje informacij iz zunanjih virov, ki dosežejo državljane. Kot kitajski »veliki požarni zid«, ki se uporablja za onemogočanje določenih virov informacij in sledenje temu, kar ljudje vidijo na internetu, želi Ruska federacija preizkusiti nekaj podobnega. Ta požarni zid uporablja filtre in blokira nekatere ključne besede. Če država ne želi, da nekdo na Kitajskem dostopa do določene spletne strani, uporabijo preusmeritve. Do nekaterih nedovoljenih vsebin se lahko vseeno dostopa z uporabo navideznega zasebnega omrežja (angl. »VPN«), vendar kitajske oblasti vsake toliko časa razkrijejo uporabnike teh omrežij, v primeru tega prekrška pa lahko pride tudi do zaporne kazni.

Kibernetska vojna bi lahko bila v prihodnosti resnična grožnja in zdi se, da je Rusija naredila prve korake, da bi se tej grožnji izognila. Ob tem se poraja vprašanje, kako bodo zaradi tega prikrajšani njeni državljani, saj bodo deležni »prefiltriranih informacij«.

J. R.

Vir: https://www.zdnet.com/article/russia-to-disconnect-from-the-internet-as-part-of-a-planned-test/

 

Komentarji