Po večletnih bojih s Qualcommom okoli patentov in dobave Qualcommovih anten za mobilne telefone, so se govorice o tem, da se bo Apple v kratkem bolj osredotočil na razvoj lastnih anten za mobilne telefone izkazale za resnične.

Apple se na sodiščih že več let bori s Qualcommom v sporih glede uporabe patentov, pa tudi zaradi Qualcommovega monopolija z Antenami, saj se le-te uporabljajo v precej velikem številu pametnih telefonov na svetu. Zaradi posledično slabih odnosov med dvema tehnološkima velikanoma, si niti Apple niti Qualcomm pretirano ne želita drug z drugim, zato je Apple posledično že pri iPhonu 8 in iPhonu 8 Plus začel uporabljati Intelove antene, ki pa so po kvaliteti in zmogljivosti podobne Qualcommovim.

Optimalna rešitev za Apple bi bila, da bi začeli sami razvijati svoje antene, saj bi jim to omogočilo boljšo integracijo komponent v svojih napravah, poleg tega pa ne bi bili odvisni od povpraševanja po antenah in kvaliteti le-teh, saj bi jo nadzirali sami. Problem je precej podoben tistemu, ki so ga imeli pri Applu kaj kmalu po pojavu iPhona, ko procesorji z ARM arhitekturo enostavno niso bili dovolj zmogljivi, tako da je Apple problem genialno rešil s tem, da so sami začeli z razvijanjem lastnega procesorja, ki bi bil po meri izdelan prav za njihove naprave.

Prve govorice o tem, da naj bi Apple načrtoval razvoj lastnih anten, so se pojavile že novembra lani, ko so mediji odkrili, da je Apple začel zaposlovati Qualcommove inženirje, kjer so v oglasu za delo zahtevali »izkušnje z ‘mainstream’ brezžičnimi protokoli, kot so LTE, Bluetooth in 5G.« Kasneje so se na internetu pojavile tudi informacije o razpisanem delovnem mestu pri Applu za arhitekta modemov za brezžična omrežja, poleg tega pa je sogovornik iz Appla potrdil, da je projekt aktiven.

Reuters je 7.2. poročal, da je glavni Applov inženir za razvoj procesorjev postal tudi odgovoren za projekt razvoja anten, izkazalo pa se je tudi, da so skupino, zadolženo za razvoj anten, integrirali v bolj široko skupino za razvoj hardwarea.

Reuters je dodal še, da bi razvoj omrežnih anten lahko trajal več let, preden bi le-te lahko videli v eni izmed Applovih naprav ter, da bo Apple do takrat seveda še vedno odvisen od Qualcommovih ali Intelovih anten. Glede na katastrofalne odnose med Applom in Qualcommom, se Intelu kljub inferiornosti njihovih produktov nasmiha dobiček, saj obstaja velika verjetnost, da bo Apple do končnega razvoja svoje antene uporabljal izključno Intelove komponente.

A. K.

Vir: https://9to5mac.com/2019/02/07/apple-radio-chip/

Komentarji