Poljske oblasti so pred kratkim prijele glavnega Huaweijevega predstavnika za prodajo v tej državi Kitajske narodnosti in drugega osumljenca, ki je delal za poljsko telekomunikacijsko podjetje Orange Polska, ki je pred kratkim s Huaweijem sodelovala pri izgradnji 5G omrežja. Obe osebi sta bili prijeti zaradi suma za vohunjenje za kitajsko vlado.

Od kod vse to nezaupanje do Huaweija?
Kot smo že pisali v preteklosti, ima vlada Združenih držav Amerike zaradi mnogih poročil agencij, ki so odgovorne za državno varnost, Huawei na piki, saj poročila kažejo na tesno povezavo Huaweija s kitajsko vlado in tako sumijo, da Huawei podatke pridobljene prek omrežne infrastrukture posreduje kitajskim oblastem. Ker si želi vlada ZDA »pomagati« svojim zaveznikom, jim je svetovala naj se od uporabe Huaweijevih komponent za izgradnjo omrežja  distancirajo, kar so nekatere države, kot npr. Zdrueno Kraljestvo in Norveška, že storile.

Zakaj sta bila prijeta?
The New York Times je zapisal, da so poljske oblasti prišle do ugotovitve, da je pred zaposlitvijo pri Huaweiju kitajski osumljenec delal na kitajskem konzulatu v Gdansku na Poljskem, prijeti Poljak pa je delal za varnostno agencijo ABW, predno jo je zapustil, ker je bil obtožen korupcije.

Poljska policija je že začela s pregledovanjem domov in pisarn obeh aretirancev, ki bosta v primeru, da se jima krivda dokaže, lahko končala v zaporu tudi do deset let.

Pri Huaweiju so v izjavi za novinarje dejali, da »se držijo vseh zakonov in regulacij v vseh državah, kjer delujejo ter da spoštovanje zakonov držav zahtevajo tudi od svojih zaposlenih«. The Guardian je dan po aretaciji zapisal, da so Kitajca, ki je delal za Huawei odpustili in dejali, da podjetje nima nič z dejanji njihovega zaposlenega ter da so ga odpustili, ker je incident škodil ugledu podjetja.

Poudariti velja še, da to nista bila edini osebi prijeti izven Kitajske v povezavi s Huaweijem v zadnjih mesecih – v začetku decembra so v Kanadi na zahtevo ameriške vlade prijeli finančno direktorico Huaweija, ki je obtožena goljufije, da bi zaobšla ameriške sankcije Iranu in je bila kasneje spuščena na prostost pod varščino.

Je to začetek ali konec aretacij pri Huaweiju?
Huawei je glavni na področju razvijanja 5G komponent za razvoj telekomunikacijskih omrežji tako v Evropi kot tudi drugod po svetu in zato ni nič čudnega, še posebej po vseh komplikacijah, ki so se začele vrstiti zaradi nezaupanja med Huaweijem in ameriško vlado, da so Huaweijevi zaposleni pod drobnogledom praktično v vseh zahodnih državah, še posebej v članicah NATO pakta in držav, ki so močno odvisne od Združenih držav, zato je le stežka pričakovati, da do novih aretacij pri kitajskem telekomunikacijskem velikanu ne bo.

A. K.

Viri: https://www.theverge.com/2019/1/11/18178250/huawei-employee-spy-arrest-poland-espionage-charges

https://www.theguardian.com/world/2019/jan/12/huawei-sacks-chinese-worker-accused-of-spying-in-poland-wang-weijing

Komentarji