Erektilne motnje so težave z erekcijo, ki lahko pomembno vplivajo na partnerski odnos zato je pomembno, da se o njih spregovori. Tukaj je nekaj dejstev o erektilnih motnjah.

Motnje erekcije ali erektilna disfunkcija je motnja,  pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel med spolno dejavnostjo. S slednjimi težavami naj bi se srečal vsak drugi moški v starosti od 40. do 70. leta. Vzroki pa so lahko zelo različni. Da moškemu včasih »odpove« je lahko razlog v utrujenosti, prekomernemu zaužitemu alkoholu ali stresu. Sicer pa je sama erekcija rezultat številnih in zapletenih procesov, ki potekajo v krvnih žilah in živčnem sistemu. Motnje se sicer povečujejo s starostjo, v grobem pa jih razdelimo na motnje organskega vzroka in motnje psihičnega vzroka.

Kako nastane erekcija?

Penis sestavljata dve kavernozni telesi in eno gobasto v katerem je tudi sečna cev. Telesa, ki potekajo vzdolž celotnega penisa so obdana z ovojnico v kateri notranjosti so prepletene gladke mišice, ki so enake tistim v stenah žil. Med spolnim vzdraženjem se pod vplivom živčne stimulacije napolnijo s krvjo in na ta način penis otrdi. Da pride do erektilnih motenj je vzrok torej v tem, da se penis ne napolni dovolj s krvjo.

Med najpogostejše organske vzroke, ki jih podrobneje še razdelimo na žilne vzroke, živčne vzroke, hormonske vzroke in zdravila, prištevamo bolezni srca in ožilja, nevrološke bolezni, bolezni žlez z notranjim izločanjem (sladkorna bolezen) ali bolezni ledvic, jeter. Vzrok, ki spada v to skupino je lahko tudi depresija in anksioznost ali posledica jemanja določenih zdravil. Velik vzrok pripisujejo strokovnjaki tudi nezdravemu življenjskemu slogu.

Psihični vzroki so sicer redkejši in se pogosteje pojavljajo pri mlajših moških.

Kako si lahko pomagate sami?

Veliko krat je rešitev zgolj v spremembi življenjskega sloga, kar pomeni, da morate zmanjšati količino kajenja, priporočljivo se je tudi izogibati alkoholu. Velikega pomena je tudi telesna telovadba in urejena prehrana, kar bo prispevalo k vaši telesni kondiciji in psihofizični pripravljenosti. Če se težave po tem še pojavljajo je potrebno pristopiti k strokovni pomoči.

K. F.

Komentarji