Microsoft je ustavil podporo svojemu spletnemu brskalniku Internet Explorer, kar lahko dojamemo kot konec nekoč zelo priljubljenega brskalnika. Nekoč je bil prav ta brskalnik okno v svet svetovnega spleta. Še tisti uporabniki, ki so brskalniku dolgo ostajali zvesti, bodo modri “e” kmalu odstranili s svojega namizja.

Internet Explorer je bil prvič predstavljen leta 1995. Do leta 2003 je 95 % vseh uporabnikov do spleta dostopalo prav preko tega brskalnika. Od takrat je preteklo veliko časa in zdaj se Internet Explorerju bliža konec. Microsoft je v povezavi s ponudbo 365 izjavil, da aplikacije in storitve podjetja ne bodo več podpirali od 17. avgusta 2021 dalje. Podpora za Microsoft Teams se bo ustavila 30. novembra letos. Po teh datumih bo dostop do storitev in aplikacij Microsoft 365 otežen ali onemogočen. Obstaja možnost, da nekatere nove funkcije ne bodo delovale. Nekoč so ta brskalnik uporabljali vsi, toda pojavila se je konkurenca. Safari, Mozilla Firefox in predvsem Google Chrome so omogočili hitrejši dostop do spleta. S svojo hitrostjo so osvojili trg, Microsoftov mali “e” pa je bil vsako leto deležen manj klikov.

Pet let nazaj je Microsoft prenehal uporabljati blagovno znamko Internet Explorer – zamenjal ga je novejši in elegantnejši, vendar še vedno premalokrat uporabljen Edge. Strokovnjak za kibernetsko varnost iz Microsofta Chris Jackson trdi, da novih spletnih standardov za Internet Explorer ne testirajo več. Testi potekajo v sodobnih brskalnikih. Poleg tega pri Microsoftu za 9. 3. 2021 načrtujejo opustitev podpore za namizno aplikacijo Edge Legacy, ki bo prenehala prejemati varnostne posodobitve. Trenutni uporabniki sistema Windows 10 veliko bolj uporabljajo Edge Chromium, ki je postala stalnica za nove naprave in posodobitve sistema Windows. Zdaj je Microsoft Edge sodobni brskalnik, s katerim želijo pri Microsoftu navdušiti uporabnike.

Povzeto po: Unilad

J. R.

Komentarji