Sedaj lahko uradno potrdimo: človeštvo ljubi videoigre. Časi, ko so ljudje zasmehovali igralce videoiger, so mimo. Igranje preko spleta je ena izmed bolj družabnih dejavnosti, ki jo lahko počnete v vaši dnevni sobi. Danes že skoraj vsakdo pozna svetovne uspešnice kot so Call of Duty, GTA, FIFA in Fortnite.

Poročilo raziskovalne skupine DFC Intelligence, ki se ukvarja s proučevanjem industrije videoiger, pravi, da je bilo v sredini leta 2020 neverjetnih 3,1 milijarde aktivnih igralcev. To je skoraj polovica 7,8 milijardne množice, ki živi na Zemlji. Torej skoraj 40 % svetovne populacije igra videoigre. To je ogromna številka, ki je le dokaz več, da igričarske industrije ne smemo zanemarjati. Njena vrednost je več milijard dolarjev. Če pogledamo prodajo le nekaterih iger: novo različico igre Call of Duty kupi več kot 10 milijonov ljudi. Najbolje prodajan Call of Duty je Black Ops – prodanih je bilo 31 milijonov kopij. Medtem je Rockstar prodal več kot 130 milijonov izvodov GTA V po celem svetu.

V zadnjem času se je igranje iger močno razširilo na mobilne telefone, tablice in pametne televizorje. Skoraj polovica vseh igralcev igra mobilne igre. Zanimivo je, da le 8 % ljubiteljev videoiger te igra izključno na igralnih konzolah. Tako gre v večini primerov za kombinacijo z računalniškimi in mobilnimi igrami. Skoraj polovica uporabnikov (48 %) trdi, da raje uporabljajo računalnik kot konzole. Zanimiva je lokacijska porazdelitev igralcev. Glavnina (vrtoglavih 1,42 milijarde igralcev) se nahaja v azijskih državah, kar je skoraj polovica vseh igralcev. Videoigre, ki so jih še pred nekaj generacijami imeli za neumno zapravljanje časa, so doživele pravi preboj.

 

Povzeto po: UNILAD

J. R.

Komentarji