Čeprav je pojav koronavirusa okrnil svetovno gospodarstvo, vrednosti nekaterih podjetij rastejo v nebo. Z 19. avgustom je najvrednejše ameriško podjetje preseglo mejo 2 trilijonov dolarjev. Gre za podjetje Apple – vrednost njihovih delnic je presegla 470 dolarjev na delnico.

Vrednost podjetja, ki sta ga ustanovila Steve Wozniak in pokojni Steve Jobs, se je letos povečala za presenetljivih 60 %. Rasti ni ustavila niti zdravstvena kriza in tako je podjetje postalo vrednejše kot katerokoli drugo v zgodovini ZDA. Čeprav Apple ni prvo podjetje z vrednostjo nad 2 trilijonoma dolarjev, je trenutno edino tako vredno podjetje. Tako visoko je bil savdski Aramco, vendar jih je zaradi padca cen nafte Apple prehitel. Tržna vrednost je zabeležila res skokovito rast. Junija je podjetje Apple preseglo vrednost 1,5 trilijona dolarjev, od takrat pa je vrednost zrasla še za 500 milijard dolarjev. Trenutno je tako Apple najvrednejše podjetje, sledi mu Amazon z vrednostjo 1,7 trilijona dolarjev.

Ni se zgodilo prvič, da je proizvajalec mobilnih telefonov iPhone presegel svoje tekmece. Avgusta 2018 je Apple prvi presegel mejo trilijon dolarjev (1.000 milijard). Vrednost podjetja se je tako v dveh letih podvojila. Trenutni izvršni direktor Tim Cook, ki je na tem položaju že 9 let, je šele mesec nazaj postal milijarder. Glede na rast vrednosti podjetja, se je to zgodilo precej pozno. Njegovo premoženje se je povečalo predvsem zaradi tega, ker ima v lasti skoraj milijon Applovih delnic. Investiranje v to rastoče podjetje bo kmalu postalo dostopno širši množici ljudi, saj se bo število vrednost početverilo, njihova vrednost pa bo s tem padla na okoli 120 $.

Povzeto po: Unilad

J. R.

Komentarji