Začetki Googla segajo več kot 20 let nazaj, od takrat je podjetje iz ameriške zvezne države Kalifornije postalo ogromen vir informacij na internetu. Google nas pravzaprav spremlja na vsakem koraku, poleg brskalnika so tu na voljo še druge storitve – od YouTube do Androida. Toda vas to morda ne bo motilo, saj ničesar ne skrivate, kajne? Za druge ljudi vdor v zasebnost ni le neetična, ampak tudi skrb vzbujajoča.

Pravica do zasebnosti je neodtujljiva pravica in ljudje bi morali zanjo resnično skrbeti. Verjetno ste zelo previdni, ko drugim ljudem, celo svojim prijateljem, pripovedujete vse o sebi. Kljub temu pa verjetno ne boste veseli, ko boste iskali nekaj v povezavi s svojimi najglobljimi mislimi in to informacijo nenamenoma delili z Googlom.

Že leta proizvajalci ponujajo aplikacije, katere so za uporabnike »brezplačne«. Toda ne pozabite, danes ni nič več zastonj in poleg oglasov Google zagotovo uporablja druge metode za pridobivanje denarnih sredstev. Misija fundacije Google je bila organizirati svetovne informacije in jih narediti dostopne ter uporabne vsakomur. Zato ni presenetljivo, da je Google v zadnjih letih postal bolj stroj za pridobivanje informacij kot brskalnik.

Vprašanje je, ali je bil to Googlov cilj že od samega začetka ali pa preprosto posledica tega, kako uspešna je bila njihova metoda indeksiranja spleta. Ne glede na to je Google od leta 1998 zabeležil skokovito rast. Če uporabljate Google izdelke, imate zgodovino vsega, kar ste kdaj iskali v brskalniku, gledali na YouTubu in vseh e-poštnih sporočil, ki ste jih kdaj poslali ali prejeli v Gmailu.

Googlov največji vir prihodkov je Adwords. Njegovi začetki segajo v leto 2000. To je orodje, s katerim Google oglase na najrazličnejših spletnih straneh prilagaja vašim interesom. Ste morda iskali potovanje v Španijo, čez nekaj dni pa ste opazili oglase za počitnice v Madridu ali Barceloni? Ti oglasi se niso pojavili po naklučju. Googlove »sledilce« (ang. »trackers«) lahko najdemo kar na 75 % najpopularnejših spletnih mestih.

V primeru, da imate napravo Android, Google običajno o vas spremlja stvari, katerih morda ne poznate. Kot primer lahko podjetje beleži lokacijo, kjer ste uporabljali njihove lokacijske storitve. Verjetno poznajo vaš domači naslov, delovni naslov in dnevno vožnjo. Zbirajo lahko informacije o razdalji, ki ste jo potovali v enem dnevu (vožnja in / ali hoja), o trgovinah ali restavracijah, ki jih obiskujete ter o tem, koliko časa ste preživeli tudi tam.

Vse to se uporablja za boljše prilagajanje njihovih oglasov, s katerimi želijo pritegniti vašo pozornost. Če se recimo ustavite v avtomobilskem salonu, boste lahko opazili več avtomobilskih oglasov, ko boste na internetu. Tudi, če želite uporabljati alternativne zemljevide, nekateri izmed njih temeljijo na Google Zemljevidih. Dejansko se je že zgodilo, da se je s podatki, katere je zbral Google, zločinca postavilo na kraj zločina. Ne pozabite, »veliki brat vas gleda!«

J. R.

Vir: https://interestingengineering.com/what-does-google-know-about-you

Komentarji