Po pričakovanju je letos na dogodku Unpacked Samsung predstavil nove modele telefonov serije Galaxy S, in sicer so to Galaxy S10, Galaxy S10+, Galaxy S10E in Galaxy S10 5G. Modeli so si med seboj v osnovi podobni, poglejmo si, v čem se razlikujejo.

Samsung je predstavil štiri modele, ki nosijo osnovno ime »Galaxy S10« in imajo precej skupnega. Vsi imajo denimo AMOLED zaslon z razmerjem 19:9 in resolucijo 3040×1440, z izjemo Galaxy S10E z resolucijo 2280×1080, ki pa ima zaradi žepu bolj prijazne cene tu in tam tudi kakšen kompromis. Vsem modelom je skupen tudi zmogljiv procesor Snapdragon 855 oz. Exynos 9820, ki v duetu z od šest do dvanajst gigabajti RAM-a omogoča odlično uporabniško izkušnjo z novim Samsungovim uporabniškim vmesnikom One UI 1.1.

Prav tako imajo vsi modeli nov zaslon, ki ga pri Samsungu imenujejo kar Infinity-O, ki je tako kot dosedanji Infinity zaslon ob robovih ukrivljen le s to razliko, da ima zaslon sedaj izvrtano odprtino za sprednjo kamero (ali kamere) – s tem je Samsungu najbolje do sedaj izkoristil za maksimiziranje velikosti zaslona. Pod zaslonom se pri modelih Galaxy S10, S10+ in S10 5G skriva tudi ultrazvočni čitalec prstnega odtisa, na delovanje katerega pa bi potencialno lahko vplivala zaščitna stekla.

Pri vseh modelih Galaxy S10 so precej podobne tudi »garniture« zadnjih kamer – vsi imajo namreč na hrbtni strani 12-megapikselno primarno in 16-megapikselno ultrawide kamero, ki uporabnikom omogoča zajemanje fotografij pod širšim kotom. Z izjemo Galaxy S10E imajo preostali modeli tudi telephoto zadnjo kamero, ki omogoča boljšo kvaliteto fotografij bolj oddaljenih scen.

Sorazmerno s spremembo velikosti zaslona se spreminja tudi kapaciteta baterij, ki je pri Galaxyu S10E 3100mAh in pri največjem Galaxy S10 5G 4500mAh. Seveda so pri modelih različne tudi cene začetnih konfiguracij – za osnovno konfiguracijo S10E bodo v ZDA odšteli 750$, za S10 900$, za S10+ 1000$, za S10 5G pa cena trenutno še ni znana.

V kratkem novi Galaxy S10 telefoni predstavljajo najbolj izpopolnjene modele telefonov v liniji Galaxy S, ki jih je Samsung predstavil do sedaj. Definitivno boste za telefone odšteli kvaliteti ter zmogljivosti primerno ceno, s katero pa Samsung še vedno lahko konkurira svojima največjima tekmecema Applu in Huaweiju.

A. K.

Komentarji