Google je iskalnik, ki ga uporablja največ spletnih uporabnikov. Podjetje Google proti koncu vsakega leta objavi statistiko, katere nize so uporabniki na svetu in v posameznih državah iskali največkrat.

Spletni iskalnik Google je dobil ime po besedi »googol«. Ta beseda predstavlja število, katero se začne s števko 1 in ji sledi sto ničel. Njegovi začetki so zelo zanimivi, saj je bila prva shramba Googla zgrajena iz deset 4 GB trdih diskov, ki jih je obdajalo ohišje iz kock Lego. Spletna stran, podobna današnji, se je prvič pojavila leta 1998. Od takrat je število njenih uporabnikov iz leta v leto naraščalo. Iskanje lahko danes izvedete v več kot 100 jezikih, med njimi sta na voljo tudi jezika Klingon iz televizijske serije Star Trek in »Pirate« – piratska različica angleščine.

Kljub temu da se letošnje leto še ni izteklo, so pri Googlu že objavili najbolj iskane besede in besedne zveze tega leta. Najbolj iskani dogodek ter tudi najbolj iskani slovenski niz v letu 2018 je svetovno prvenstvo v nogometu. Prva tri mesta med najbolj iskanimi osebami zasedajo Meghan Markle, Natalija Gros in Tina Maze.

Najbolj iskan glasbenik je Freddy Mercury, skupina Queen je zasedla tretje mesto, drugo mesto pa je osvojila Lea Sirk. V povezavi s tem je bil najbolj iskani film Bohemian Rhapsody.

Če povzamemo, deset najbolj priljubljenih iskanj v Sloveniji predstavljajo:

  1. Svetovno prvenstvo v nogometu
  2. Volitve
  3. Bar
  4. Meghan Markle
  5. Evrovizija
  6. Črni petek
  7. Freddie Mercury
  8. Zimske olimpijske igre
  9. Ema
  10. Pust

Tudi na svetovni ravni je najbolj iskani niz svetovno prvenstvo v nogometu, temu sledjo tri letos preminule osebe – glasbenika Avicii in Mac Miller ter ustvarjalec stripov Stan Lee. Peto mesto zaseda znanstvenofantastični film Črni panter (angl. »Black Panther«).

Podrobnejše informacije o letošnjih iskanjih lahko preverite na tej povezavi.

J. R.

Viri: https://www.hongkiat.com/blog/interesting-facts-about-google/

 

Komentarji