Mobilne telefone vedno bolj uporabljamo in vse pogosteje pride do poškodb teh naprav. Ena izmed njih je zagotovo padec v vodo. Kaj storite takrat? Ga položite v posodo riža? To je eden izmed popularnejših trikov. Kljub temu pri stiku z vodo pride do korozije, česar tudi velika količina riža ne bo rešila.

Kaj pravzaprav storiti, če mobilni telefon pade v vodo?

Če je mobilni telefon prišel v stik z vodo, je priporočljivo, da sledite naslednjim korakom:

  • mobilni telefon nemudoma vzemite iz vode in ga izklopite,
  • z nagibom naprave in uporabo krpe odstranite toliko vode, kot je mogoče,
  • če je baterijo možno odstraniti, jo odstranite, saj jo bo morda potrebno zamenjati.

Če ste kak mobilni telefon že razstavili, priporočamo, da storite tudi to. Odstranite matično ploščo in druge dele, na katerih bi se lahko pojavila korozija (razen zaslona in kamere). Te dele namočite v 90 %  izopropil (alkohol). Nato počasi potopljene dele osušite in napravo sestavite. V primeru, da je ta korak preveč zapleten, je mobilni telefon najbolje pustiti na suhem, vendar vedno na prostem in ne v predalu ali škatli. Lahko pa se odločite za popularen ukrep, ki je omenjen v uvodu:

Riž, ki ga kupite v trgovini, je bil pred pakiranjem popolnoma osušen, zato nase dobro vleče vlago. Prav zaradi tega se je izkazal za zelo priročno sredstvo. Priporočljiva je uporaba riža iz vakuumske vrečke, ki ni bil v stiku z vlago. Riž in mobilni telefon skupaj zapremo v posodo, saj ne želimo, da se na riž veže še vlaga iz ozračja. Uporabo riža priporočamo po tem, ko ste s telefona odstranili večino vode in v primeru, da alkohola za čiščenje komponent nimate na voljo.

Povzeto po: AmericaTV

J. R.

Komentarji