Neravnovesje med kislinami in bazami lahko vpliva na vitalnost organov izločanja, torej pljuča, ledvice, črevesje kožo in jetra. Spodaj razkrivamo kaj lahko povzroči zakisanost in prilagamo nasvet kako jo odpraviti.

Zakisanje telesa je stanje ko prevelika količina kislin povzroči znižanje celotnega telesnega pH.  Slednj lahko nastane kot posledica genskih predispozicij, stresorjev, nezdravega življenjskega sloga ali številnih drugih vzrokov. Pri zakisanosti telesa pa je seveda najbolj pomemben dejavnih prehrana in izbira živil. Do nevšečnosti lahko pride predvsem ob prevelikih količinah zaužitega sladkorja in gaziranih pijač.

Simptome prepoznavamo ob pojavitvi glavobola, utrujenosti, motnjah spanca in koncentraciji. Pojavijo se tudi težave s prebavo, posledično pade tudi imunski sistem. V hujših oblikah pride tudi do bolečin v sklepih in mišicah. Nastopi lahko tudi revma.

Ker je zakisanost telesa lahko tudi nevarna in v primeru, da je ne zdravimo lahko vpliva na nastanek številnih bolezni organskih sistemov, je pomembno, da posvečamo pozornost in skrb za stanje našega in vrednost pH. Slednje lahko preverjate tudi doma s pomočjo trakcev, ki merijo pH sline in urina. Za orientacijo se pH sline giblje od 6,5 do 7,4, prebavni trakt pa ima vrednosti od 1,5 do 7,0.

Odličen priprave, ki pomaga pri odpravljanju zakisanost telesa je alkalna ali bazična voda, katere vrednost pH je 8. Pripravek je hiter in enostaven, priporoča pa se ga vsak dan do količine pol ali enega litra. Alkalno vodo pripravite tako, da rezine limone s skorjo date v vodo, dodate žličko himalajske soli, premešate in pustite stati 8 do 12 ur na sobni temperaturi. Napitek je zelo osvežujoč, preprečuje nastanek kamnov v ledvicah, hidrira telo in skrbi za presnovo ter stanje telesnega pH. Pijete ga lahko pred zajtrkom ali zvečer pred spanjem. V primeru, da bolehate za kakršnimi koli težavami s prebavo ali želodcem pa se pred uporabo priporoča posvet z zdravnikom.

 

VIR: https://www.zadovoljna.si/clanek/sport-zdravje/zdravje/zakisanost-telesa-zakaj-bi-morali-piti-alkalno-vodo.html

Komentarji