Izgorelost je resnična stvar. Ste utrujeni in neučinkoviti v vsem česar se lotite? Morda ste izgoreli.

Znaki, ki kažejo na izgorelost

  • konstantna utrujenost
  • cinizem
  • nizka produktivnost
  • nezaupanje vase

Kako si pomagati?

Najboljša rešitev je vsekakor distanciranje od dela, ki vas je privedlo do izgorelosti. Če si ne morete privoščiti dopusta, bo zadovoljevalo že nekaj urno ne razmišljanje o delu. Vzemite si nekaj časa le zase in opustite vse kar vas teži. Najbolje bo vaše misli preusmerila športna aktivnost, lahko pa se odpravite tudi na masažo.

Ko ste sproščeni, je čas za dobro noč spanja. Izgorelost vas naredi utrujene. Poslušajte svoje telo in se dobro spočijte. Če vaš spanec ni učinkovit, je to najbrž zato, ker niste sproščeni. Zato vsak dan pred spanjem naredite nekaj sproščujočega. Lahko je to topla kopel, poslušanje glasbe, meditiranje in podobno. Počitek vam bo pomagal, da boste na vaše delo bolj skoncentrirani.

Če si želite pomagati, ne bodite prestrogi sami do sebe. Ne obremenjujte se z manjšimi spodrsljaji in jih sprejmite. Zmanjšajte si tudi seznam stvari, ki jih morate opraviti.

Postavite si resnične cilje. Če imate zadane cilje, ki jih je nemogoče izpolniti, vas bo to pripeljalo do izgorelosti. Znižajte svoja pričakovanja, a se nikakor ne podcenjujte. Previsoki cilji pomenijo preveč vloženega truda za stvari, ki jih ne morete doseči.

Poskušajte na stvari gledati bolj pozitivno, zabavajte se in spoznavajte nove ljudi.

Če vam zgornji nasveti ne prinesejo sreče in vas še vedno muči izgorelost, je morda čas, da si poiščete profesionalno pomoč. Včasih je težko pomagati samemu sebi.

L. Z.

Komentarji