Odkar obstaja alkohol, obstaja tudi »maček«. Marsikdo se po predolgi prekrokani noči ne počuti najbolje. Z nasveti vam bomo pomagali, da boste uživali tudi v preostanku vikenda.

Ko ste že pod vplivom alkohola, po reku »samo še eno rundo« sledi močan glavobol v naslednjem jutru. Odkar obstaja alkohol, obstaja tudi »maček« – slabo počutje po pretiranem uživanju alkoholnih pijač. Fiziološko je to pretirana reakcija imunskega telesa na prisotnost strupenih spojin v telesu. Pravega zdravila za to ni, za boljše počutje pa lahko uporabite naslednje nasvete.

Pijte veliko tekočine
Preprost nasvet, katerega ste že slišali mnogokrat in zagotovo deluje. Alkohol povzroči dehidracijo telesa, s pitjem zadostne količine vode pa ta učinek zmanjšate.

Napolnite telo z elektroliti in naravnimi sladkorji
Pitje vode je dober nasvet, vendar to ni edina stvar, katero vaše telo potrebuje. Da bo »maček« čim hitreje minil, morate zvišati raven elektrolitov v telesu. To lahko storite s pitjem športnih napitkov. Če niste ljubitelj teh napitkov, lahko poskusite kokosovo vodo, ki vsebuje podobne količine elektrolitov.
Naravne sladkorje pa lahko telo vnesete s sadnimi sokovi. Predvsem so priporočljivi pomarančni, paradižnikov ali grozdni sok. Naravni sladkorji v soku bodo pozitivno vplivali na vaše počutje.

Privoščite telesu dozo kofeina
Ne glede na to, kako težko se je zjutraj vstati, bo sledenje vaši jutranji rutini zagotovo pomagalo. In kako bolje začeti jutro kot s skodelico kave? Eden izmed strokovnjakov pravi, da kofein v kavi pomaga zožiti otekle krvne žile v glavi, ki so krive za glavobol. Če zjutraj redno pijete kavo, bo za vaše telo slabo, če boste skodelico kave po zabavi dolgo v noč izpustili.

 

Pojdite nazaj v posteljo
Ne glede na to, kako hud glavobol imate oziroma kako slabo se počutite, vse bo sčasoma minilo. Morda je najboljši način iti v posteljo in zaspati ,čas bo tako najhitreje minil.

Povečajte nivo kalcija
Kalcij pozitivno vpliva na človeško telo, med drugim pomaga tudi pri »mačku«. Kot morda že veste, so banane dober vir kalcija, poleg njih pa lahko zaužijete tudi avokado.

Pripravite se vnaprej
Če se le da, zmanjšate količino zaužitega alkohola. V primeru, da vnaprej veste, da boste zaužili določeno količino alkohola, lahko za hidracijo poskrbite pred in tudi med tem. Pred uživanjem alkohola lahko zaužijete hrano z velikim deležem maščob, ki začasno upočasni absorpcijo alkohola ali pa zaužijete žlico medu. Fruktoza in vitamin B6 v medu omilita simptome »mačka«. Prav tako si lahko dan prej pripravite naravno iztisnjen sok ali kaj druga iz prejšnjih nasvetov.

J. R.

Vir: https://www.marieclaire.com/health-fitness/a11628/hangover-hacks/

Komentarji