Pametni telefoni so danes postali obrezna oprema skoraj vsakega uporabnika. Zaradi velike uporabe pametnih telefonov pa se je povečala tudi možnost za vdore nekaterih virusov.

Pogosto se zgodi, da je zlonamerna vsebina kot je virus v naši napravi, ne da bi to vedeli, zato je pomembno, da jo čimprej prepoznate.

Zaznajte virus na pametnem telefonu

1. Neželeni oglasi
Če opazite, da se ob vstopu v spletni brskalnik nenehno pojavljajo različne vrste oglasov, lahko imate virus.

2. Poraba baterije
Virus na vaši napravi se bo odražal tudi v visoki porabi baterije, brez večje aktivnosti.

3. Velika poraba podatkov
Nekatere zlonamerne datoteke povečajo porabo podatkov, da lahko vstopijo na spletno mesto ali prenesejo datoteke.

4. Prenos ali kupovanje aplikacij brez dovoljenja
Če imate na svojem pametnem telefonu aplikacije, ki jih niste zahtevali, je virus morda vnesel aplikacijo iz neuradnih trgovin ali celo iz trgovine za aplikacije kot sta Google Play in App Store.

5. Nepotrebne funkcije aplikacij
Nekatera zlonamerna programska oprema se preobleče v zakonite programe in zahteva sumljiva dovoljenja, ki jih ne potrebujete.

6. Aplikacije, ki zahtevajo denar
Če je vaš mobilni telefon nenadoma blokiran in za njegovo odklepanje potrebujete denar ali prenos, je možno, da ste žrtev močnega virusa.

Kako očistiti virus iz mobilnega telefona?

Za rešitev težav z virusi lahko uporabite različne ukrepe:

1. Preverite dovoljenja, ki jih zahtevajo aplikacije v uradni trgovini naprave, na primer Google Play za Android ali App Store za iPhone in v nastavitvah za mobilne naprave ustavite njihove funkcije.

2. Izbrišite sumljive programe, zlasti tiste, ki ste jih nedavno prenesli. Včasih lahko aplikacije APK, ki se prenesejo izven zakonite trgovine, prenašajo viruse.

3. Odpravite povezavo javnih WiFi omrežij, ki so bile vzpostavljene v zadnjem času pri izvedbi neke vrste transakcije ali pošiljanja.

4. Ponastavite mobilni telefon na tovarniški način.

Ne pozabite, da je najboljši način, da zaščitite svojo napravo, tudi namestitev dobre protivirusne zaščite.

Komentarji