Potem ko je Pentagon odpovedal pogodbo z Microsoftom, je lastnik Amazona Jeff Bezos še okrepil svoje neverjetno bogastvo.

Januarja je bil Elon Musk najbogatejši na svetu z 210 milijardami dolarjev. Vendar je vrh lestvice hitro prevzel Bezos, ko je cena delnic Amazona narastla za 15,4 %. Prednost pred drugimi milijarderji je še povečal. Njegovo premoženje naj bi bilo vredno 211 milijonov dolarjev. S tem je izvršni direktor Amazona 30 milijard dolarjev pred najbližjim tekmecem Elonom Muskom in je najbogatejši človek v sodobni zgodovini. Do povečanja njegovega premoženja je prišlo, ko je Pentagon objavil, da odpoveduje pogodbo JEDI z Microsoftom v vrednosti 10 milijard dolarjev. Dogovor za pogodbo je bil sklenjen v času predsedovanja Donalda Trumpa, vendar ostajajo trditve, da je predsednik neupravičeno pritiskal na vojaške uradnike, da posla ne bi dobil Amazon. Pogodba je bila sicer zadržana, ko je Amazon vložil tožbo. To je Pentagonu dalo čas, da je ponovno ocenil svoje tehnološke potrebe.

Po objavi zadržanja pogodbe z Microsoftom so delnice Amazona poskočile za 4,7 %, čeprav se ne ve zagotovo, če bo pri projektu JEDI sodeloval prav Amazon. Analitiki pri Daily Mail-u pravijo, da bo morda novo pogodbo vseeno dobil Microsoft, saj je podjetje imelo čas svojo tehnologijo prilagajati nenehno spreminjajočim potrebam Pentagona. To bi lahko pomenilo, da bo vrednost Bezosovega premoženja v prihodnjih mesecih padla. Kljub negotovosti glede vrednosti premoženja je postati najbogatejši človek neverjeten dosežek. Pričakuje se, da bo v prihodnjih tednih Bezos izstopil iz vodenja Amazona. Zdi se, da bo to storil na vrhuncu, ko je njegovo podjetje zelo uspešno.

Jeff Bezos v okviru misije Blue Origin načrtuje krajši polet v vesolje s svojim bratom. Kot odziv na njegov načrt se je na spletu pojavila peticija, ki trdi, da naj se Bezos iz vesolja ne vrne nazaj na Zemljo. Peticija pravi: “milijarderji ne bi smeli obstajati … na Zemlji ali v vesolju, če pa se odločijo za slednje, naj tam ostanejo.” Zbrala je že 150.000 tisoč podpisnikov. Ti trdijo, da je Bezos kontroverzna osebnost, ki je gledal, kako je njegovo bogastvo raslo, medtem ko so zaposleni v njegovem podjetju delali v težkih razmerah in so potrebovali živilske kupone (angl. “food stamps”) za subvencioniranje njihovih plač. Menijo, da bi bilo bolje denar za polet v vesolje porabiti za reševanje problemov v družbi.

 

Povzeto po UNILAD

Komentarji