Po rasističnih komentarjih, ki so jih bili deležni temnopolti nogometaši Anglije, se ljudje zavzemajo za to, da bi socialna omrežja za odprtje računa zahtevala osebni dokument.

Peticijo je prvotno ustvarila manekenka in televizijska osebnost Katie Price, ko je bil spletne zlorabe deležen njen invalidni sin. Zlorabe na socialnih omrežjih so se v okviru evropskega nogometnega prvenstva kar vrstile. Uporabniki so zlonamerne besede namenili Marcusu Rashfordu, Jadonu Sanchu in Bukayi Saku. Trije igralci Anglije so v nedeljo, 11. julija, v finalu Eura 2020 proti Italiji zgrešili enajstmetrovke. Po porazu reprezentance so bili igralci deležni rasističnih opazk. Nekatere so zapisali uporabniški računi brez imena ali slik obraza, kar je rasističnim komentatorjem dalo anonimnost, ki si je prav zagotovo niso zaslužili.

Rasistični komentarji so prispevali k temu, da so ljudje začeli številčno podpisovati peticijo, ki zahteva, da bi se pri ustanovitvi računa na socialnih omrežjih zahteval osebni dokument. S tem ljudje prevzamejo odgovornost za to, kar povedo na spletu. Peticijo je na družbenih omrežjih delilo več slavnih. Do zdaj jo je podpisalo več kot 600.000 ljudi. Na peticijo se je odzvala tudi oblast v Angliji. Ta priznava, da obstajajo pomisleki v povezavi z anonimnostjo na spletu, ki jo številni uporabniki izkoristijo za škodljive namene. Po drugi strani pa obstaja zaskrbljenost, da lahko prepoved anonimnosti resno omeji uporabniško izkušnjo na spletu.

Povzeto po UNILAD

Komentarji