V ameriški zvezni državi Utah so prepovedali prodajo LEGO replike Glock 19 po tem, ko je danski proizvajalec igrač zahteval, da se prodaja replike pištole iz kock Lego prekine.

Za tržno ime replike so prodajalci izbrali “Block19”. Z uporabo rdečih, modrih in rumenih kock je orožje zelo nevpadljivo in izgleda kot prava otroška igrača. Kompleti so se v ZDA prodajali za 549 do 765 dolarjev. Podjetje Culper Precision je privabilo številne odrasle uporabnike orožja, da so kupili pištolo, narejeno iz kock Lego. Na zahtevo aktivistov za nadzor nad orožjem je Lego podjetju poslal pismo, s katerim so zahtevali, da se preneha proizvajati “Block19”. Pri proizvajalcu Culper Precision so se odločili da bodo upoštevali Lego in s proizvodnjo prenehali.

Po poročanju neprofitne organizacije Everytown for Gun Safety se je število nenamernih smrtnih žrtev v obdobju od marca do decembra 2020 povečalo za 31 % v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. Pandemija koronavirusa je doma zadržala milijone otrok, medtem je lastništvo orožja preseglo rekordne vrednosti. Težave v ZDA se stopnjujejo. Prejšnji teden je v Kaliforniji umrl dvanajstletnik, ko se je po naključju ustrelil s pištolo, ki jo je njegov prijatelj prinesel na “sleepover”. Predstavnica prej omenjene neprofitne organizacije je Legu poslala pismo in v njem zapisala, da obstaja nevarnost, da lahko otroci uporabijo strelno orožje, tudi če puške ne izgledajo kot igrače.

 

Povzeto po TheGuardian

Komentarji