Proizvajalci avtomobilov se združujejo, da bi znižali stroške razvoja in proizvodnje vozil. Tako skupaj razvijajo motorje, vse pogosteje uporabljajo enako podvozje. Ne združujejo pa se samo zaradi nižanja stroškov temveč tudi vse ostrejših okoljskih predpisov.

Eden takih proizvajalcev je skupina Volkswagen. V njeni lasti so Audi, Bentley, Porsche, Lamborghini, Seat, Volkswagen, Škoda in Bugatti. Sem spadata tudi proizvajalca tovornih vozil MAN in Scania. Skupino PSA sestavljajo Peugeot, Citroen, DS ter pred kratkim pridružena Opel in Vauxhall. Daimler je skupina, katero sestavljajo AMG, Mercedes-Benz in Smart. Skupino FCA (Fiat Chrysler Automobiles) sestavljajo Maserati, Chrysler, Dodge, Fiat, Lancia, Alfa Romeo, RAM, Jeep in Abarth.

V lasti Toyote so Daihatsu, Lexus in Toyota. Pod General Motors Company spadajo Cadillac, Buick, Chevrolet, Holden, Baojun in GMC. Zavezništvo Renault-Nissan-Mitsubishi ima v lasti Renault, Nissan, Infiniti, Mitsubishi, Renault, Alpine, Datsun, Lada in Dacia. V skupino so skupaj združeni Hyundai, Kia in Genesis. K BMW skupini poleg BMW-ja spadata še Mini in Rolls Royce. Nekateri izmed neodvisnih proizvajalcev pa še vedno ostajajo Aston Martin, Mazda, Subaru, Tesla, McLaren in Ferrari.

Glede na število izdelanih vozil v letu 2017, si  proizvajalci sledijo v naslednjem zaporedju:

8. FCA

7. Honda

6. Ford

5. General Motors

4. Hyundai / Kia

3. Renault – Nissan

2. Volkswagen

1. Toyota

Vir: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji