Muzeji dandanes predstavljajo najbolj podcenjeno obliko preživljanja prostega časa. Pod pojmom muzej si navadno predstavljamo zbirko zgodovinskih gradiv, eksponatov, ki nam ponujajo poglobljen vpogled v razvoj, zgodovino ali kulturo nekega prostora in časa. Vseeno pa ni vsak muzej prikaz visoke kulture. Na svetu obstaja kar nekaj takih, ki nekoliko izstopajo. Kaj spremeni navaden predmet v nekaj izjemnega, bi se lahko vprašali. Postavite ga v muzej in boste videli!

Predstavljamo vam izbor najbolj bizarnih in čudaških muzejev na svetu.

MEDNARODNI MUZEJ STRANIŠČ (Sulabh International Museum of Toilets, Indija)

Mednarodni muzej stranišč Sulabh v New Delhiju v Indiji prikazuje evolucijo stranišč od leta 2500 pred našim štetjem pa do danes. Dr. Bindeshwar Pathak, ustanovitelj muzeja, je bil začetnik prostovoljnega sanitarnega gibanja, s katerim je skušal opozoriti na sanitarne probleme v Indiji, kjer še danes ogromno domov nima svojega stranišča. Med svojim raziskovanjem in delovanjem je tako naletel na stranišča vseh vrst in oblik.

Ob številnih straniščih so predstavljene informacije o starodavnih sistemih za odplake in odstranjevanje odpadkov, podrobno je opisana in predstavljena zgodovina higiene. Najdemo lahko vse od pozlačenih stranišč rimskih cesarjev do srednjeveških komod, obenem so predstavljena novodobno opremljena moderna stranišča, o katerih naši predniki niso niti sanjali. Da straniščni muzej ne bi bil premalo poseben, hranijo tudi zbirko redkih toaletnih pesmi.

MUZEJ PENISOV (Iceland Phallological Museum, Islandija)

Falični muzej na Islandiji je edini muzej moškega spolnega organa na svetu. Lastnik, ustanovitelj in skrbnik muzeja Sigurdur Hjartarson je svojo falično zbirko začel ustvarjati že leta 1974 in do danes zbral več kot 250 primerkov različnih vrst, ki jih je na ogled prvič postavil leta 1990.

Tako lahko občudujete v formalinu shranjena bogastva različnih največjih vrst morskih živali od kitov, tjulnjev, delfinov, mrožev … Zastopane so tudi kopenske vrste sesalcev od jelenov, ovnov, polarnega medveda do hišnih miši in hrčkov. Z darovanjem penisa ustanoviteljevega 95-letnega prijatelja, katerega zadnja želja je bila prepustiti svoje bogastvo zloglasnemu muzeju, je zbirka končno zaokrožena.

MUZEJ PROPADLIH RAZMERIJ (Hrvaška)

V naši sosednji Hrvaški se nahaja izredno zanimiv muzej, posvečen predmetom, ki simbolizirajo pretrgane odnose povprečnega človeka. Zbirko sestavljajo pisma, različni predmeti podarjeni (bivšim) ljubimcem, fotografije … Vse je razstavljeno s spremnimi opisi, ki odpirajo zgodbe strtih src.

MUZEJ POSODIC POPRA IN SOLI (Salt and Pepper Shaker Museum, Tennessee)

Nikoli več ne boste na sol in poper gledali enako po obisku muzeja raznovrstnih posod zanju. Začetnica in ustanoviteljica tega nenavadnega muzeja Andrea Ludden je antropologinja, ki sta ju posodici za poper in sol tako zelo fascinirali, da je ob raziskavi o tem celo napisala študijo. Do danes je v njeni zbirki več kot 22 000 posodic za sol in poper različnih oblik in velikosti. Njihove imitacije, ki so na voljo tudi v muzejski trgovini, pa obiskovalce spodbujajo k začetku zanimivega zbirateljstva.

MUZEJ NAGNUSNE HRANE (Disgusting Food Museum, Švedska)

Čeprav radi eksperimentirate s hrano, raznimi kombinacijami jedil, bo hrana, razstavljena v švedskem muzeju vseeno preizkušnja za vaš želodec. S provokativno razstavo snovalci muzeja skušajo opozoriti, da je dojemanje gnusnega in neobičajnega na naših jedilnih mizah nekaj čisto kulturno radikalno izključujočega.

Nekaj, kar pri nas velja za nagnusno, v drugi kulturi častijo kot delikateso. Obisk muzeja nagnusne hrane bo obiskovalce z razstavljenimi jedmi kot so kuhani netopir, mišje vino, durian, bikov penis, Casu Marzu (ovčji sir, okoli katerega zaradi zorenja skupaj z ličinkami muh nastanejo dolgi beli črvi), gosenice in podobno prisilil, da bodo začeli razmišljati zunaj okvirjev.

MUZEJ PASJIH OVRATNIC IN PASJIH PRIPOMOČKOV (The Dog Collar Museum, Velika Britanja)

V graščini na gradu Leeds, kjer je danes odprt muzej, so bili psi že od nekdaj prisotni. Lady Baille, zadnjo lastnico posestva, je ljubezen do psov vzpodbudila k zbirateljstvu pasjih pripomočkov in ovratnic zanje iz različnih obdobij še iz 15. in 16. stoletja. Tako je danes v Veliki Britanji moč videti zgodovinsko zbirko pasjih pripomočkov vse od starinskih iz srednjega veka do današnjih unikatnih predmetov, ki nudijo več veselja pasjeljubcem kot njihovim ljubljenčkom.

Viri:

https://www.thetravel.com/10-strangest-museums-in-the-world/

https://www.nationalgeographic.com/travel/travel-interests/arts-and-culture/10-weirdest-museums-in-the-world/

https://edition.cnn.com/travel/article/world-weirdest-museums/index.html

M. V. S.

Komentarji