Ob vse večji priljubljenosti kolesarjenja kot rekreacije, prevoza ali zgolj načina življenja, postaja oprema za kolesarje vse bolj pomembna. Med različnimi dodatki, ki pripomorejo k prijetnejši in učinkovitejši izkušnji kolesarjenja, izstopajo kolesarske torbe. Te niso zgolj modni dodatek, ampak izjemno funkcionalno orodje za shranjevanje in prenašanje nujnih predmetov med vožnjo.

Morda so vaše kolesarske avanture povezane izključno z vožnjo po mestu, saj je mestno električno kolo vaše osnovno prevozno sredstvo na poti v in iz službe ali po različnih opravkih ter nakupih. Morebiti pa so vaši kolesarski podvigi ambicioznejši in na kolesu preživite (ves) svoj prosti čas, se v družbi družine redno odpravljate na daljše kolesarske izlete, kolo vzamete celo s seboj na dopust ter si nasploh le težko zamišljate dneve brez lahnega vetrca v laseh …

Povsem nepomembno je, v katero skupino kolesarskih navdušencev sodite, saj je skupni imenovalec vseh torba za kolo – priročen kos dodatne kolesarske opreme, s pomočjo katerega imate možnost shranjevanja in organiziranja svojih nepogrešljivih stvari tudi takrat, ko ste na poti. Mednje pa sodijo:

  • če se odpravljate na kratko vožnjo osebne potrebščine, kot so telefon, denarnica, ključi,
  • če na daljši, celodnevni izlet orodje za manjša popravila, prigrizki, tekočina, fotoaparat,
  • če le na vožnjo po mestu, in to s kakršnimkoli namenom že, pa prenosnik.

Oziroma: torba za kolo, dokler ne opravite vseh nakupov, po katerih ste se namenili, lahko ostaja tudi prazna.

Iz vsega tega sledi, da je treba torbo za kolo – ta se praviloma namesti na prtljažnik, ker tam ne moti vožnje in hkrati, glede na to, da teže skoraj ni mogoče čutiti, poskrbi za varnost – izbirati z mislijo na svoje kolesarske navade, namen prevažanja stvari ter, seveda, teren, po katerem se najpogosteje vozite.

Obstajajo namreč različne torbe za kolo: športne, elegantne, nepremočljive in tiste z odsevnimi elementi, ki povečajo vašo vidnost v slabših svetlobnih pogojih ter tako še dodatno poskrbijo za vašo varnost.

Tudi sicer torba za kolo, v kolikor je ustrezno nameščena, zmanjša tveganje za neprijetne situacije, ker vas med vožnjo ne ovira, predmeti, ki jih ne morete pogrešiti, pa so shranjeni tako, da ne kradejo vaše pozornosti, medtem ko je dodatna prednost večine njih ta, da se z eno samo potezo spremenijo v torbico čez ramo.

In, nikakor nazadnje, kot radi poudarijo v trgovini Kolesa NewBike: torba za kolo je kakovostna (Na kolesarskih podvigih resnično ne želite težav, mar ne?) in lepa (Priznajmo si, da prav vsi radi dajemo vtis urejenosti, drugačnosti in zadovoljstva.).

Spoznaj kolesarsko trgovino NewBike

Kolesarska trgovina Kolesa NewBike je specializirana kolesarska trgovina za mestna in potovalna kolesa, s posebnim poudarkom na Puch mestnimi električnimi kolesi. Povezana je z nemškim podjetjem Arends in usmerjena v zagotavljanje trajnostne mobilnosti Slovenije, saj si prizadeva za zmanjšanje ogljičnega odtisa ter izboljšanje zdravja prebivalstva, s tem pa tudi za manjše stroške, namenjene mobilnosti v posameznem gospodinjstvu.

Ponuja prvi izkustveni center v Sloveniji in zatorej premore prvo notranjo kolesarsko stezo, na kateri je izbrana kolesa možno preizkusiti v kateremkoli vremenu, nudi pa tudi svetovanje ob nakupu ter servis koles.

Pestro izbiro različnih vrst koles in kolesarske opreme, pri čemer izstopajo torbe za kolo, si lahko ogledate na spletni strani ponudnika ali v katerem od njegovih centrov, ki se nahajajo v Ljubljani (Šmartinska 106), Celju (Prešernova 13) ter Kopru (Pristaniška 3).

Torba za kolo, prilagojena prav vsaki situaciji

Namen torbe za kolo je učinkovito in varno shranjevanje stvari med vožnjo, a vas dodatni tovor nikakor ne smer ovirati. Ker pa so navade in potrebe različne, obstaja več torb za kolo.

Sprednje torbe za kolo se pritrdijo na krmilo kolesa oziroma na nosilce sprednjega kolesa in omogočajo izredno hiter dostop do stvari tudi med vožnjo. Podpirajo shranjevanje manjših predmetov in so primerne za krajše izlete, poleg tega pa ne vplivajo na ravnotežje kolesa (ali vsaj ne pretirano).

Stranske torbe za kolo ali pannier torbe za kolo se pritrdijo na stran oziroma na nosilce, nameščene na zadnji okvir. Primerne so za daljša potovanja in potovalno kolesarjenje, saj so večje kapacitete, imajo pa tudi več predelkov za boljšo organizacijo ter kar se da enostaven dostop. Praviloma so te torbe za kolo tudi vodoodporne.

Zadnje, prtljažne torbe za kolo se pritrdijo na zadnji del kolesa oziroma na prtljažnik in so primerne za vsakodnevno, mestno vožnjo ter nakupe. Ker so nameščene zadaj, imajo precej večji volumen od sprednjih ali stranskih, ki vplivajo na ravnotežje kolesa, zato lahko vanje shranite večje predmete, tudi nahrbtnike, računalnike in drugo opremo, celo sadje ter zelenjavo s tržnice ter druge tedenske nakupe.

Veliko njih je opremljenih z dodatnimi pasovi ali pritrditvenim sistemom, zato lahko v njih prenašate večje predmete tudi takrat, ko kolo za nekaj časa parkirate.

Lahko pa namesto torbe za kolo izberete košaro za kolo

Še en nadvse priročen kolesarski dodatek, prav tako primeren za prevažanje stvari ali celo hišnega ljubljenčka, se namesti bodisi na krmilo bodisi na prtljažnik in je na voljo v različnih velikostih, oblikah, barvah ter materialih.

Pri tem je znova najpomembnejše, da vas košara med vožnjo ne ovira, zato velja upoštevati naslednja pravila:

… v kolikor nameravate v košaro odlagati večje in težje predmete (za primer: tedenski nakup, opravljen na tržnici), košaro namestite zadaj, na prtljažnik. Med vožnjo teže na zadnjem delu kolesa namreč ni možno zaznati v tej meri kakor tisto spredaj, zato bo vaša vožnja, če bo košara nameščena zadaj, bolj varna in prijetnejša.

… v kolikor nameravate v košaro odlagati manjše in lažje predmete (za primer: torbico ali pijačo, denarnico in telefon), košaro namestite spredaj, na krmilo. Tako boste svoje stvari imeli vedno na dosegu roke in, predvsem, stalno na očeh – tudi med vožnjo.

In če želite, da vetrc v dlaki občuti vaš štirinožni ljubljenček?

V tem primeru pozabite na torbo za kolo in izberite košaro za kolo, primerno za psa. Gre za prilagojene košare, ki živalim omogočajo prijeten in varen način prevažanja, pri čemer te med vožnjo ali ležijo ali sedijo.

V kolesarski trgovini Kolesa NewBike najdete bogato izbiro tako košar kot torb za kolo, zato je čas za premislek o tem, kakšne so vaše potrebe in kaj natanko nameravate prevažati. Kajti dejstvo je, da torba za kolo vsekakor sodi na prav vsako kolo!

Komentarji