Dirkaški ljubitelji bodo prihajajoči vikend prišli na svoj račun. Jutri se namreč začne dirka vseh dirk, 24 ur Le Mansa, ki velja za najzahtevnejšo dirkaško preizkušnjo. Gledalci bodo tako lahko v 24-ih urah priča več kot 5.000 prežovenim kilometrom, povprečna hitrost pa bo znašala nekaj nad 200 km/h.

Dirka vseh dirk je navadno na sporedu junija, a se ja zaradi pandemije koronavirusa dogodek prestavil na 19. in 20. september. Prav nižje temperature v septembru pa bi lahko bile razlog za morebitno najhitrejšo dirko v nedavni zgodovini.

WEC SPA
13-15 august 2020
PHOTO Clement Marin

“WHladnejši zrak zaradi manjšega aerodinamičnega upora in večje zmogljivosti motorja vodi k večji zmogljivosti. Kar zadeva pnevmatike, je bilo to sezono z Goodyearovo serijo opaziti korak naprej glede tempa, če ga primerjamo s časi na krog v prejšnjih letih. Ko združimo te dejavnike, dobimo recept za Le Mans, na katerem lahko padajo rekordi,” je povedal Mike McGregor, Goodyearov direktor za program vzdržljivostnega dirkanja.

24-urna dirkaška poslastica se bo pričela v soboto, 19. septembra, ob 14.30 po srednjeevropskem poletnem času in zaključila naslednji dan ob 14.30. Le Mans predstavlja predzadnjo preizkušnjo svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA WEC, ki se bo z 8-urno dirko v Bahrajnu zaključilo 14. novembra. Rezultati v Le Mansu so ključni, saj za francosko klasiko veljajo dvojne točke.

Vir: Avtoportret

Komentarji