V naslednjih 20 letih želi Mercedes-Benz imeti ogljično nevtralen vozni park osebnih vozil, do leta 2030 naj bi hibridi in popolnoma električna vozila predstavljala več kot 50 % prodanih avtomobilov. Do leta 2022 bodo vse evropske Daimler tovarne okolju prijazne.

Nova predsednica uprave Daimlerja Ola Källenius, ki bo nadomestila Dietra Zetscheja, je trenutno odgovorna za raziskovanje in razvoj avtomobilov Mercedes-Benz. Na novinarski konferenci je predstavila cilj nemškega proizvajalca avtomobilov z naslovom “Ambicija2039”. Ola Källenius je dejala: “Najprej premakni svet – to je naš namen pri Mercedes Benz. To je razlog, globlji pomen našega dela, ki nas žene naprej. Moto “najprej premakni svet” pomeni več kot le doseganje kratkoročnih ciljev, to je pomembno za prihodnost našega podjetja. Čeprav ima ta strategija več razsežnosti, je eno od pomembnih vprašanj to, kako obravnavati svoj ogljični odtis. Prizadevamo si za najboljše in kupci pričakujejo, da bomo zagotovili trajnostno mobilnost. Eno izmed ključnih vprašanj je, kaj storiti, da lahko naše stranke v prihodnosti preidejo na mobilnost brez ogljika. Odgovor je naša Ambicija2039.”

Daimler si bo prizadeval, da bo čez 20 let novi vozni park ogljično nevtralen. Poleg tega si nemški proizvajalec prizadeva tudi za ogljično nevtralno dobavno verigo in proizvodni proces. To bo zahtevalo veliko preobrazbo podjetja v manj kot treh proizvodnih ciklih. Osnova za to je Daimlerjeva tovarna 56 v Sindelfingnu, ki uporabljala energijo iz obnovljivih virov. Naslednja je tovarna Jawor na Poljskem, kjer skupaj delujeta trajnost in stroškovna učinkovitost. Tam se izkorišča vetrna energija. V prihodnosti bodo električno energijo iz obnovljivih virov uporabljali vsi proizvodni obrati. Ob tem se omenja tudi ponovna uporaba avtomobilskih delov. Do 85 odstotkov vozil Mercedes je možno reciklirati. Glede na to, da fosilna goriva prevladujejo od izuma avtomobila pred približno 130 leti, je to velik korak. Kljub temu pri podjetju, ki so ga ustanovili inženirji, verjamejo, da tehnologija pomaga k boljši prihodnosti. Na poti do trajnostne mobilnosti jim bo pomagala inovativnost.

J. R.

Vir: Auto futures

Komentarji