Zahteva po obnovljivih virih energije je vedno večja, saj želimo zmanjšati posledice globalnega segrevanja, s katerim se zaradi onesnaževanja sooča naše okolje. Obkroženi smo z različnimi obnovljivimi viri energije, eden izmed bolj znanih je zagotovo sončna energija, katero se lahko uporablja skozi celo leto. Čeprav še vedno obstajajo miti, je čas, da odstranimo dvome in izboljšamo prihodnost sončne energije.

Mit: sončne celice v mrzlem snežnem ali oblačnem vremenu ne delujejo

Sončne celice delujejo v sončnem, mrzlem in celo oblačnem okolju. Njihova tehnologija pravzaprav omogoča, da so ob enako močnem soncu pri hladnejših temperaturah učinkovitejše. Tako nizke temperature ne poslabšajo, ampak v bistvu izboljšajo njihovo delovanje. Države, ki največ elektrike proizvedejo s pomočjo sončnih celic, so Kitajska, ZDA, Japonska, Nemčija, Indija in Italija.

Mit: električna energija, pridobljena s pomočjo sončnih celic, je predraga in se ne splača

Če pogledamo podatke med leti 2009 in 2015, so naložbe v sončne panele v porastu. Postajajo cenovno dostopnejši, saj so se njihovi povprečni stroški znižali za 30 %. Globalno se dejansko bolj splača proizvajati električno energijo s sončnimi celicami kot s premogom.

Mit: zakaj uporabljati sončne celice, če lahko uporabljamo “čisti premog”?

Sončna energija je čistejša oblika energije kot “čisti premog”, ker ta ni čist. Premog je eno najbolj umazanih fosilnih goriv. Uporaba sončnih celic je boljša tudi v primeru, da uporabimo črni premog, ki predstavlja “najčistejšo” obliko premoga. Izkopavanje premoga vodi do številnih težav. Rudarjenje na površju in pod njim vodi do spremembe reliefa. Pri vsem pa ne smemo pozabiti, da je tudi izdelava sončnih celic obremenjujoča za okolje.

Mit: višek energije se lahko shrani v baterije

Ta mit ne drži. V večini primerov je sončna elektrarna priključena na električno omrežje in višek energije vanj oddaja. Tako lahko podnevi višek elektrike oddajate v omrežje; če ponoči potrebujete več energije kot je sistem proizvede pa dom napajate neposredno iz omrežja.

Mit: sončni paneli bodo poškodovali streho

Sončni paneli so dejansko koristni za streho, saj jo pokrivajo in dodatno zaščitijo. Če je kateri panel potrebno popraviti ali zamenjati, ga je mogoče enostavno odstraniti, saj običajno med streho in paneli obstajajo vrzeli.

 

J. R.

Vir: Greenmatch

Komentarji