Predstavljen je bil nov futuristični avtomobil znamke Mercedes, katerega lahko upravlja uporabnikov um.

Mercedes Vision AVTR je avtomobil, ki ga ne poganja le elektrika, ampak ga zahvaljujoč novemu tehnološkemu vmesniku upravljajo tudi vaši možgani. Ta avtomobil je bil pred kratkem predstavljen na IAA Mobility 2021 v Nemčiji. To je največji dogodek s področja mobilnosti v prihodnosti.

Notranjost in zunanjost avtomobila, ki je sicer še v fazi razvoja, sta znanstveno-fantastično navdihnjena in neverjetno futuristična. Glavna značilnost tega Mercedesa je nova tehnologija – vmesnik med možgani in računalnikom (angl. BCI – Brain Computer Interface). Vozniki te naprave sicer ne bodo uporabljali za dejansko vožnjo avtomobila. Namesto tega pri Mercedesu upajo, da bodo vozniki lahko uporabili to tehnologijo za nadzor uporabniškega vmesnika. To se pravi, da bi ga lahko uporabljali za spremembo radijske postaje ali osvetlitve v notranjosti. To bi lahko naredili samo z razmišljanjem.

Prihodnji načrti za sistem BCI vključujejo izbor cilja na navigaciji samo s pomočjo misli, vendar bi lahko bil ta razvoj več desetletij daleč. Kljub temu lahko trdimo, da Mercedes postavlja nov mejnik pri združevanju človeka in stroja. Da ta sistem deluje, mora voznik nositi čelado z elektronskim sistemom, ki je pritrjen na zadnjo stran glave. Čelada s tem sistemom potrebuje nekajminutno kalibracijo, nato pa beleži možgansko aktivnost. Avto bi nato projiciral svetlobne pike na digitalno armaturno ploščo, voznikovi možgani pa bi se nato odzivali na vizualne dražljaje. Reakcije bi izmerila in analizirala naprava na čeladi. Na podlagi voznikovih možganskih valov bi prepoznala, na katero od svetlobnih točk se je voznik osredotočil in glede na izbrano točko bi se aktivirala določena funkcija avtomobila. Časovnica sicer še ni bila izdelana – pri Mercedesu še ne vedo, kdaj bo takšna tehnologija na voljo v avtomobilih, saj je treba to tehnologijo dokazati kot učinkovito in varno.

 

Vir: UNILAD

Komentarji