Moška stranišča bi naj imela kar šest mikrobov in skoraj pet krat več bakterij kot ženska straniščna školjka. Po podatkih britanske raziskave pa bi naj odkrili tudi, da si skoraj polovica moških ne umije rok po uporabi sanitarij. Tudi v Sloveniji so podatki zaskrbljajoči.

Sicer je umivanje rok higienski ukrep o katerem smo se podučili še v zgodnjem otroštvu, a se ga marsikdo ne poslužuje. Slednje je pogosto tudi vzrok prenosa črevesnih obolenj. Precej skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so tudi higienske navade Slovencev zelo slabe, kar je dokazala tudi raziskava izvedena v štirih večjih mestih po Sloveniji, kjer je bilo vključenih 1617 naključnih obiskovalcev sanitarij, od tega 813 moških in 804 žensk. Kar 22 odstotkov uporabnikov javnih sanitarij si ni umilo rok. Od sodelujočih si kar 35 % moških ni umilo rok, pri ženskah je bilo teh 9 %. Slednje dokazuje, da si moški veliko redkeje umivajo roke po uporabi sanitarij ter s tem povečujejo tudi tveganje za okužbe z različnimi mikrobi.

Umivanju rok posvečamo premalo pozornosti, prav tako se ne zavedamo popolnoma učinkov, ki jih ima. Da si umijemo roke nam vzame izjemno malo časa in pomembno vpliva na naše zdravje. Predvsem po uporabi sanitarij ne gre samo za to, da očistimo svoje roke, temveč predvsem za to, da preprečimo prenos nalezljivih bolezni. Ravno preko rok se širijo virusi in gripe. Že podatki, ki jih razkriva britanska raziskava o količini mikrobov na straniščnih školjkah so več kot zadosten razlog, da skrbimo za higieno po uporabi sanitarij. Namreč pri pregledu 220 straniščnih školjk je bila mikrobna aktivnost v moškem stranišču v povprečju 1085, v ženskem le 188.

Roke si je po uporabi sanitarij potrebno in nujno umivati. Zmočite jih pod toplo vodo, namilite dlani, zapestje, prste in nohte. Potem, ko jih osušite lahko uporabite tudi razkužilo in tako poskrbite za svoje zdravje.

VIR: https://vizita.si/clanek/zdravje/moska-stranisca-imajo-sestkrat-vec-mikrobov-kot-zenska.html

http://www.nasa-lekarna.si/sl/clanki/clanek/neumivanje-rok-neznanje-ali-zgolj-malomarnost/

Komentarji