Barva urina je najbolj preprost in vsakodnevni pokazatelj našega zdravja. Pove nam ali smo spili dovolj vode, kar je v poletnih dneh lahko pomemben podatek, saj si tako prihranimo nevšečnosti z dehidracijo. V nadaljevanju si preberite kaj povedo določene barve urina in pri katerih barvah je potrebno nemudoma ukrepati.

Rumena barva urina je znak, da naše telo ni prejelo dovolj tekočine. Bolj kot se rumena barva temni, vedno večji je znak, da smo dehidrirani. Količina vode, ki bi jo morali spiti je 1,2 litra vode na dan, v primeru športnih aktivnosti ali velikega potenja pa še več. Da smo primerno hidrirani nam pokaže zelo svetlo rumen ali celo brezbarven urin.

Pitje vode je zelo pomembno, sploh v vročih poletnih dneh. Namreč dehidriranje lahko povzroči omotičnost in posledično mišične krče, izčrpanost ali vročinski udar. Slednji se lahko izkažejo za dokaj resne zaplete zato je skrb za hidriranje telesa še kako pomembna. V teh primerih je urin po navadi rjave barve kar pomeni, da gre za resno dehidracijo ali bolezen zato je potrebno obiskati zdravnika.

Za hidracijo telesa skrbimo samo s preprostim uživanjem zadostne količine vode. Posežemo lahko tudi po rehidracijskih napitkih, ki se lahko kupijo v lekarnah. Slednji pripravki pomagajo do ponovne pridobitve tekočin, saj na podlagi vsebnosti elektrolitov in mineralov pomagajo do hitrejše in boljše hidracije telesa. Dokler je barva urina rjava je odgovornost vsakega posameznika, da z disciplino skrbi za hidracijo svojega telesa, v primeru, da pa urin postane rdeče ali oranžne barve pa se najverjetneje soočate s posledicami hrane, pijače ali resne bolezni, kar je več kot zadosten razlog obiska zdravnika. Rdeči odtenki so namreč lahko znak krvi kar je pokazatelj bolezenskega stanja ledvic, raka, vnetja ali težav s prostato. Oranžna barva pa je alarm težav z jetri ali žolčnimi kanali.

 

VIR: https://vizita.si/clanek/zdravje/kaj-barva-vasega-urina-pove-o-vasem-zdravju.html

K. F.

Komentarji