Testenine so pomemben del kulinarike. Pripravljene in izdelane so na številne načine, vedno bolj popularne pa postajajo tudi testeninske različice iz polnozrnatih mok. Spodaj razkrivamo razlike med navadnimi in polnozrnatimi testeninami. Preveri zakaj imajo polnozrnate sloves bolj zdravih testenin.

Testenine se v skupini pšeničnih izdelkov glede na priljubljenost uvršajo takoj za kruhom. Testenine so se razvile na Kitajskem, z Marcom Polom so pristale v Italiji in potem ko so tam prevzele in navdušile italijansko kulinariko, so se razširile po celem svetu. Danes obstaja več kot 600 vrst testenin, ki se v zmernih količinah klasificirajo sicer kot zdravo živilo, ki je zelo nasitno in večnamensko. Testenine so vir proteinov, ogljikovih hidratov, vitamina B, železa in vlaknin. Glede na njihovo sestavo pa jim močno konkurirajo polnozrnate testenine, ki so za razliko od navadnih veliko bolj priporočljive s stališča prehranske in shujševalne diete.  Pri njihovi proizvodnji uporabljajo polnozrnata žita, ki jim za razliko od ostalih, s procesom luščenja ali mletja ne odstranijo luske ali kalčka. Namreč ravno v luski žit se nahaja veliko beljakovin, mineralov (magnezij, kalcij), vitaminov (B, E, K, A) in vlaknin, ki dodatno prispevajo k prehranski vrednosti žit ter posledično tudi testenin.

Kakšna je torej razlika med navadnimi in polnozrnatimi testeninami?

Prva in dokaj očitna razlika je v samem okusu testenin, ki je pri polnozrnatih lahko veliko bolj zrnat in suh. Obe vrsti pa sicer vsebujeta enako količino proteinov, očitna razlika, pa je v količini kalorij in ogljikovih hidratov. Polnozrnate testenine imajo v količini ½ skodelice 180 kalorij, navadne 200- Razlika je tudi v ogljikovih hidratih, ki jih je pri polnozrnatih 35g, pri navadnih pa 41g. Predvsem pomembna prehrambena razlika je v količini vlaknin, ki vplivajo na prebavo, in sicer pri količini polovice skodelice polnozrnate vsebujejo 6g vlaknin, navadne le 2g. Vlaknine so namreč tiste, ki dajejo občutek sitosti in tako prihranijo dodatni ali nepotrebni vmesni obrok.

Če pa se predvsem zaradi razlike v okusu testenin ne moreš posluževati polnozrnatih, pa lahko posežeš tudi po navadni vendar je pomembna količina in omaka, ki naj bo v tem primeru pripravljena na zdrav način.

 

VIR: https://www.buildingbody.si/ali-so-polnozrnate-testenine-res-boljse-zate/

K. F.

Komentarji