Do zdaj ste verjetno že slišali za movember – čas, ko moški cel november pustijo rasti brke. Pri tem mogoče sodelujejo vaši prijatelji in morda tega ne veste. Čeprav lahko brki izgledajo dobro, je to modni trend, ki je bil popularen v 80. letih.

Movember fundacija je bila ustanovljena zaradi ozaveščanja o zdravstvenih težavah moških. Poudarek je na ozaveščanju o raku prostate in testisov ter slabem duševnem zdravju, samomorih in telesni neaktivnosti. Tako kot se v oktobru nosi roza barva za ozaveščanje o raku dojk, moški uporabljajo brke za ozaveščanje o zdravstvenih težavah. Znanje o morebitnih zdravstvenih težavah je zelo koristno, saj z njim lažje ohranimo dolgotrajno in zdravo življenje. Zaradi tega so zdravstveni pregledi na vsake toliko časa priporočljivi.

Fundacija Movember je dobrodelna organizacija, ki od leta 2004 organizira številne dogodke o ozaveščanju zdravstvenih težav med predstavniki moškega spola. Prisotni so v več državah, nam najbližje v Avstriji. O pomenu te fundacije priča podatek, da se je v letu 2012 uvrstila na lestvico 100 najboljših nevladnih organizacij na svetu. Od zagona projekta Movember je fundacija zbrala več kot 750 milijonov evrov in financirala preko 1.200 projektov v več kot 20 državah.

Movember spodbuja moške k rednim zdravstvenim pregledom in pravočasnemu odkrivanju rakavih obolenj. Potrebno se je zavedati obolenj, ki so se v družini pojavila v preteklosti, saj obstaja večja verjetnost, da zbolite za boleznijo, ki se je v družini že pojavila. Telo je lahko v popolnem stanju, um pa morda ni. Vsekakor je treba poskrbeti za oba. Moški s(m)o takšni, da svoje težave pogosteje zadržimo v sebi, namesto, da bi se odprli in pustili ljudem v bližini, da pomagajo. Pogovor z zdravnikom ne škodi, vendar je lahko pogovor s prijateljem, ljubljeno osebo ali terapevtom dovolj, da spregovorite o svojih težavah. S telesno aktivnostjo in ustrezno prehrano zmanjšamo možnost za srčne bolezni, ki so še vedno vodilna zdravstvena težava moških.

 

Vir: Lovelace

J. R.

Komentarji