Svetovni splet je razdeljen na dva nivoja: površinski splet (“surface web”) in globoki splet (“deep web”). Prvi vsebuje veliko količino informacij, do katerih lahko dostopamo z običajnimi spletnimi iskalniki (Google, Yahoo!, Bing …). Informacije globokega spleta pa se nahajajo pod površjem in so skrite pred večino uporabnikov spleta. Ta deluje na isti infrastrukturi kot navadni splet, le iskanje poteka drugače, z drugačnimi protokoli.

Po globokem spletu lahko brskamo in prek njega komuniciramo kot bi to počeli običajno. Edina razlika je v tem, da ga uporabljajo različni ljudje – nekateri ga uporabljajo za zlonamerne, nelegalne aktivnosti, nekateri pa ga uporabljajo za povsem vsakdanje brskanje. Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da se “deep web” uporablja predvsem za preprodajo drog, goljufije, z bitcoini povezane posle in aktivnost žvižgačev (angl. “whistleblowers”). Temna stran interneta se uporablja tudi v državah, kjer je dostop do interneta omejen, državljani pa lahko s tem brskajo po spletu brez nadzora.

Za dostop do temne strani spleta potrebujemo posebna orodja oziroma brskalnike kot so FreeNet, I2P ali Tor. Med njimi je najpogosteje uporabljen Tor (angl. “The Onion Router”). Njegova uporaba je brezplačna in omogoča anonimno brskanje po celotnem svetovnem spletu – po površinskem in globokem. Tor lahko preizkusite na tej povezavi. Tor blokira sledenje, piškotke in ščiti pred tem, da bi nekdo nadziral vaš promet na spletu. Vaš promet se trikrat prenese po omrežju Tor in ob tem šifrira. Omrežje je sestavljeno iz tisoč Tor strežnikov. Ti omogočajo, da ste na spletu anonimni in za sabo ne puščate sledi.

Pri brskanju po globokem spletu je treba biti previden. Uporabnik lahko iz zanimanja pride do nelegalnih strani globokega spleta. Ena izmed njih je bila Silk road (svilena cesta) – spletna stran, katere glavni namen je bil preprodaja prepovedanih drog. Poleg tega je bilo na tej spletni strani možno kupiti ukradene stvari in orožje ter plačancem celo naročiti umor. Spletna stran je bila leta 2013 po dveh letih svojega obstoja dokončno zaprta. FBI se je namreč infiltriral med uporabnike in naročil nekaj pošiljk, kar je vodilo do aretacije ustanovitelja. Če se odločite za brskanje po temni strani spleta, bodite previdni.

 

Vir: Wikipedia

J. R.

Komentarji