Gotovo ste že kdaj bili v položaju, ko ste si želeli, da kakšnega Storya ne bi videli prav vsi vaši sledilci na Instagramu, pa tega na žalost niste mogli storiti in ste tako morali Story zadržati zase. Od sedaj naprej ne boste več v tej zadregi, saj Instagram prinaša novo posodobitev z novo opcijo “Close friends”, s katero lahko omejite krog prijateljev, s katerim želite deliti vaše “Story-je”.

Je Instagram novi Facebook?
Medtem ko osnovno socialno omrežje Instagramovega lastnika Facebook stagnira in popularnost Instagramu vsaj med mlajšimi generacijami v našem prostoru raste že nekaj let, se Instagram na potrebe uporabnikov, ki so navajeni vseh možnosti v povezavi z omejevanjem dostopnosti do svojih objav s Facebooka.

Pri Instagramu so potrebo po implementiranju podobne funkcionalnosti za omejevanje dostopnosti do slik zaradi porasta takoimenovanih “finstagramov” – privatnih računov, ki jim sledijo zgolj bližnji prijatelji lastnika računa – zaznali namreč že junija prejšnjega leta. V osnovi so imeli namen funkcionalnost, ki so jo letos implementirali zgolj za “Storye”, vključiti v skoraj vsa področja aplikacije od deljenja običajnih slik pa vse do osebnih podatkov v biografiji.

Kaj torej prinaša “Close friends”?
Opcija “Close friends” je na voljo takoj ko v Instagramu posnamete sliko, ki jo želite kot “Story” deliti s prijatelji. Prepoznali jo boste po zelenem krogu z belo zvezdico, ki vas po dotiku nanjo pripelje do seznama bližnjih prijateljev, ki vam jih Instagram avtomatsko predlaga glede na intenzivnost vaših interakcij s profili vaših prijateljev, dodate pa jih seveda lahko tudi sami tako, da vaše najožje prijatelje poiščetena seznamu vaših sledilcev. Pri testiranju so pri Instagramu opazili, da ljudje v povprečju na seznam dodajo okoli 25 prijateljev.

Ko ste zadovoljni z vašim seznamom, lahko vaše “Storye” vsakič delite zgolj osebami na seznamu s preprostim klikom na zelen krožec. Zasebna narava “Storya” bo opazna tudi vašim prijateljem, saj bodo okoli vašega “Storya” to nakazovala zelena obroba.

Za razliko od tega pa vaši prijatelji ne bodo obveščeni o tem, ali ste jih dodali oz. odstranili s seznama bližnjih prijateljev. Prav tako prijatelji ne bodo imeli možnosti pošiljanja prošnje, da bi postali del vašega kroga ožjih prijateljev, kot je to mogoče na t.i. “Finstagram” profilih.

Kljub temu da je implementacija “bližnjih prijateljev” morda malce okorna, saj bi si večina ljudi želela podobne možnosti tudi pri “običajnem” deljenju slik in ne le “Storyev”, pa to vendar nakazuje, da Instagram opaža trende in prisluhne povratnim informacijam svojih uporabnikov. Iz tega lahko zaključimo, da je to prvi Instagramov korak k ustvarjanju različnih družbenih krogov na tem omrežju in da obstaja precejšnja verjetnost, da bomo na Instagramu nekoč tudi slike lahko delili le z izbranim krogom ljudi.

 

Vir: https://www.theverge.com/2017/6/23/15856858/instagram-favorites-private-sharing-friends-list

A. K

Komentarji