V naslednjem letu želi skupina 15 azijsko-pacifiških držav podpisati regionalno celovito gospodarsko partnerstvo ali krajše RCEP (angl. “Regional Comprehensive Economic Partnership). Dogovor se je začel s 16 državami, vendar se je Indija odločila, da se trgovinskemu paktu zaradi pomislekov, da bi škodila domačim proizvajalcem, ne bo pridružila. Nujnost po sklenitvi RCEP se je povečala, ko je predsednik ZDA Donald Trump svojo državo potegnil iz velikega sporazuma o prosti trgovini TPP (angl. “Trans-Pacific Partnership”).

Po šestih letih pogajanj namerava 15 držav na področju Azije in Pacifiškega oceana podpisati največji trgovski sporazum na svetu. V RCEP bo vključenih vseh 10 držav južnoazijskega združenja ASEAN (Malezija, Tajska, Singapur, Filipini, Indonezija, Vietnam, Laos, Kambodža, Mjanmar in Brunej). Začetki segajo v leto 2012, ko so članice ASEAN-a želele povečati trgovanje med sabo in 6 drugimi državami (Avstralija, Kitajska, Indija, Japonska, Nova Zelandija in Južna Koreja).

V primerjavi z obstoječimi sporazumi med državami, bi RCEP znižal stroške carine in standardiziral postopke na mejah. Pogajanje je postalo intenzivnejše v letu 2013, ko se je pripravljal sporazum TPP. Manjkanje Kitajske v tem sporazumu pod vodstvom ZDA so azijske države videle kot priložnost, da ustvarijo protiutež ameriškemu vplivu v regiji. Leta 2017 je Donald Trump odstranil ZDA iz sporazuma TPP in zvišal stroške carine. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je škodovala številnim azijskim izvoznikom, saj sta se povpraševanje po njihovih izdelkih in posledično gospodarska rast zmanjšala.

RCEP bo postopoma zmanjšal carine za določene dobrine. Poslovanje med državami članicami tega sporazuma bo tako enostavnejše. Sporazum ima sicer nekaj slabosti. V primerjavi s sporazumom CPTPP, ki je nastal po izstopu ZDA iz TPP, v RCEP-u ni prizadevanja za pravice delavcev in varovanje okolja. Kljub temu da bo to največji trgovinski sporazum, se bo občutila odsotnost Indije. Ta se je namreč odločila, da v sporazumu ne bo sodelovala, saj bi naj to škodilo njenim domačim proizvajalcem. Vsekakor bo RCEP sporazum, ki bo povzročil velik spremembe na globalnem trgu.

Vir: CNBC

J. R.

Komentarji