Pametni telefoni dandanes večini ljudi predstavljajo glavno napravo, ki jo uporabljajo za vse od komunikacije z drugimi ljudmi, do igranja igric, gledanja filmov in nenazadnje tudi za opravljanje nekaterih službenih opravil, zato je zelo pomembno, da znamo ljudje zase izbrati primerno napravo, saj bomo na njej preživeli veliko časa, ki pa bi moral biti čim bolj kvaliteten.

Operacijski sistem
Prvi in najpomembnejši korak pri nakupu pametnega telefona je izbira operacijskega sistema, torej izbira med Androidom in iOS-om.

Android je prava izbira za vse, ki si želijo svoj telefon popolnoma prilagoditi svojemu okusu – vse od pozicije ikon, do “launcherjev”, skratka smatrajo absolutno prilagodljivost kot zelo pomembno. Težava Androida je, da vsak proizvajalec pametnih telefonov na “vanilla” oz. Čisti Android doda še svoj prilagojeni uporabniški vmesnik, kar lahko kasneje negativno vpliva na posodobitve sistema, saj so le-te odvisne od tega, kako hitro bo proizvajalec prilagodil svoj uporabniški vmesnik za novo verzijo Androida. Tu seveda obstajajo izjeme, saj so z Googlovim projetkom AndroidOne nekateri proizvajalci, kot so Nokia, OnePlus in pa seveda Google sam, zavezani k temu, da bodo posodobitve za telefone nudili takoj, ko jo bo Google dokončal, vsaj tri leta. Dodati velja še to, da so zaradi odprte narave Androida mnogi zaskrbljeni glede varnosti zasebnih podatkov, kar je deloma upravičeno, saj Google niti približno ne izvaja nadzora nad kvaliteto aplikacij v Trgovini Play, kot Apple v App Store-u, poleg tega pa razvijalcem dopušča mnogo večjo dostopnost do nekaterih podatkov, ki pa na iOS-u praktično niso dostopni za razvijalce.

Applov iOS je znan po svoji stabilnosti, dolgoročni podpori (iPhone 5S je po petih letih odkar je bil predstavljen prejel najnovejšo posodobitev iOS 12) in varnosti, ki je posledica Applovega odnosa do zaščite osebnih podatkov. Izpostaviti velja še razliko v kvaliteti aplikacij, saj so bile nekoč aplikacije na iOS-u dosti bolj kvalitetne, kot na Androidu – dandanes je situacija v večini primerov podobna, a so se aplikacije za Android precej izboljšale. Če vam je na telefonu bolj kot prilagodljivost pomembna stabilnost in dolgoročna podpora s posodobitvami, bo za vas boljši iOS.

Zmogljivost in uporaba
Tako kot pri vseh vrstah tehnoloških naprav, se moramo tudi pri nakupu telefona vprašati, kako zmogljiv telefon potrebujemo in za kaj ga imamo namen uporabljati.

Če vas zanima fotografija in vam ni vseeno za kvaliteto slik, so praviloma najboljše kamere na telefonih Google Pixel, Samsung Galaxy S-serija, LG V-serija, več ali manj vsi iPhoni pa tudi nekateri dražji Huawei telefoni, kot so Mate 20 Pro ali P 20 Pro.

Zmogljivost je po eni strani za uporabnike pomembna, če imajo namen na telefonu igrati veliko iger, ki zahtevajo precejšnjo zmogljivost enote za procesiranje grafike (pa tudi procesorja), po drugi strani pa zmogljivost SoC (po domače procesorja in grafične kartice skupaj) omejuje tudi kako dolgo bo lahko vaš telefon učinkovito deloval po posodobitvah operacijskega sistema in uporabi za SoC zahtevnih aplikacij.

Zmogljivost SoC se seveda kaže tudi pri ceni telefonov – navadno so dražji telefoni tudi bolj zmogljivi. Vprašanje, ki se tu postavlja je, za koliko časa želite kupiti telefon – v kolikor ga imate zamenjati že čez kakšni 2 leti, potem so naprave s procesorji srednje zmogljivosti (ali morda kakšno leto starejši, a še vedno precej zmogljivi procesorji), kot so npr. Qualcommov Snapdragon 636 ali 710, na Applovi strani pa recimo Apple A10 Fusion, prava izbira.

Če želite telefon, s katerim boste lahko povsem brez težav zdržali tudi pet let, je smiselno prihraniti denar za nakup bolj zmogljivega telefona, ki ima običajno Qualcommov SoC Snapdragon serije 8xx ali zadnji model iPhona, v kolikor vas Apple bolj privlači.

A. K.

Komentarji