Načine vsakdanjega prevoza smo enostavno sprejeli za samoumevne. Skoraj vse izmed njih so v preteklosti imeli za nore ideje, preden so postali množična oblika transporta. Obstajajo tudi nore ideje, ki niso uspele. Če bi zaživela katera izmed spodnjih zamisli, bi se naš vsakodnevni prevoz popolnoma spremenil.

Mehanični konj

Napravo z imenom Iron Dobbin je leta 1933 razvil italijanski izumitelj. Gre za napravo v obliki konja. Pri njej se “noge” (jeklene cevi) premikajo s pomočjo bencinskega motorja. Italijanska vojska je razmišljala o tem, da bi mehanične konje uporabili, da bi se otroci fašističnega mladinskega gibanja naučili jezditi. Na srečo so se na koncu odločili, da je vozilo nepraktično.

Železniško letalo

Železniško letalo (angl. “railplane”) je vlak na enem tiru, ki ga poganja propeler. Večina letal v 30. letih prejšnjega stoletja je uporabljalo propelerje. Izumitelj George Bennie je dobil idejo, da bi ustvaril hibridni vlak, ki bi ga poganjal letalski motor. Ideja je predvidevala gradnjo tirov nad lokomotivo. Izumitelj ni pridobil dovolj investitorjev, da bi zgradil progo od Edinburgha do Glasgowa in tako je leta 1937 bankrotiral.

Premikajoči se pločniki

Skoraj 100 let preden so se pojavile tekoče stopnice, so bili premikajoči se pločniki ideja za transport množic v mestnih središčih. Inženir Max Schmidt si je zamislil pločnik s tremi pasovi. Prvi je bil stacionaren, drugi se je premikal s hitrostjo 4 km / h, tretji pa s hitrostjo 8 km / h. Tako je bil omogočen stopenjski prehod do najhitrejšega dela pločnika. Čeprav so bili ti pločniki predstavljeni v Chicagu leta 1890 in so doživeli velik uspeh v Parizu, nekateri verjamejo, da ideja ni zaživela zaradi pritiska ponudnikov drugih vrst transporta.

Vlak na reaktivni pogon

Med hladno vojno sta Sovjetska zveza in ZDA eksperimentirali z vlaki, ki so imeli aerodinamičen sprednji del, na njem pa par reaktivnih motorjev. Hitrost teh vlakov je bila ocenjena na 250 do 350 km / h. Vlaki niso dočakali masovne proizvodnje, saj so motorji porabili preveč goriva, pod vprašanjem je bila tudi varnost tega koncepta.

Avto na treh kolesih

Takšno vozilo je grozen način transporta. To je dobro predstavljeno v britanski komediji Mr. Bean. Kljub temu se ta tehnologija vrača zaradi zahtev po manjših avtomobilih v obljudenih mestnih središčih. V zgodovini se je takšnim idejam nemogoče izogniti. Trendi se sčasoma spreminjajo in tako ne moremo vedeti, če se bomo v prihodnosti morda res sprehajali po premikajočih se pločnikih.

 

Povzeto po: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji