Živimo v svetu, ko je potrošnikom skoraj za vsako stvar za manj na voljo boljša alternativa in pametni mobilni telefoni niso nobena izjema. Kljub vsemu pa je potrebno vedeti, ali sploh obstaja alternativa za iPhone za manj denarja, ki lahko vse opravi dosti bolje, kot iPhone sam.

Specifikacije
Tipično za Apple je, da vsako leto v svojih novih iPhonih uporabi svoj nov procesor, ki je praviloma mnogo močnejši od konkurence, kot so recimo Qualcommovi procesorji serije 800. Tudi letos nas Apple ni pustil na cedilu, Applov A12 Bionic ima namreč do 50% zmogljivejša 4 procesorska jedra z nizko porabo elektrike ter do 50% hitrejšo enoto za grafično procesiranje. Omeniti velja tudi impresivno 8-jedrno nevronsko enoto, ki lahko opravlja Applov framework za strojno učenje Core ML do devetkrat hitreje kot Apple A11 Bionic, ki ga najdemo v iPhonu X, 8 in 8 Plus. Nadgradili so tudi iOS, nadgradnja pa je bila osredotočena predvsem na stabilnost in hitrost sistema na starejših napravah, saj se govori, da Apple načrtuje prenovljen uporabniški vmesnik za iOS z verzijo 13.0.

Več tehničnih specifikacij je na voljo v spodnji tabeli.

Operacijski sistem iOS 12.0
Zaslon 5.8”, OLED Super Retina HD, HDR, TrueTone, 3D Touch

2436 x 1125px; 458 ppi

Procesor Apple A12 Bionic
Pomnilnik 64/256/512 GB
RAM 4 GB
Zadnja kamera 12MP, f/1.8 (wide), OIS

12MP, f/2.4 (telephoto), OIS, optični zoom

Quad-LED flash, HDR

Sprednja kamera 7MP, f/2.2, HDR
Povezljivost Wi-Fi 802.11

Bluetooth 5.0

GPS

NFC

Avdio Stereo zvočniki
Baterija 2658 mAh
Polnjenje Brezžično Qi polnjenje

Hitro žično polnjenje*

Odpornost na vodo in prah IP68
Varnost FaceID čitalec obraza
Dimenzije in teža 70.9mm x 143.6mm x 7.7mm; 177g
Vhodi Apple Lightning vhod

Komu je namenjen iPhone XS?
Leta »S« za iPhone so praviloma leta, ko Apple v iPhonih ne predstavi nobene revolucionarne novosti, temveč so predvsem osredotočena na osveženem procesorju in izpiljenih detajlih, ki so uporabnike motile v prejšnji generaciji iPhona in iPhone XS je definitivno zgolj minimalna nadgradnja iPhona X in ni mišljena za uporabnike iPhona X, 8 in 8 Plus, saj je v realnosti prednost v zmogljivosti minimalna v primerjavi z lanskoletnimi modeli. iPhone XS je namenjen predvsem uporabnikom, ki ne zaupajo prvim generacijam novega dizajna produktov in si lani zaradi tega niso upali privoščiti iPhona X, še posebej pa ne za ceno, ki jo je postavil Apple – to so predvsem tisti, ki še vedno uporabljajo iPhone 6, 6s in morda 7. Tem uporabnikom bo iPhone XS zagotovo služil bolje, kot jim služijo njihove trenutne naprave, saj je superioren v vseh pogledih, z izjemo 3.5mm avdio vhoda.

Obe kontroverzni »aferi« iPhona XS, tako »Beautygate«, ki je slike zajete s sprednjo kamero prekomerno izglajevala, kot »Chargegate«, ki je telefonom dopuščal polnjenje le, ko je uporabnik kabel v vhod vtaknil v določenem scenariju, je Apple odpravil s sistemsko posodobitvijo iOS 12.1.

Zaključek
iPhone XS je odličen telefon, ki pa še vedno morda za vse uporabnike ne opravičuje svoje kolosalne cene 999$, ki pa je v Evropi še višja. Za vse ljubitelje iOS, ki si nove naprave niso privoščili že nekaj let je iPhone XS povsem vreden nadgradnje, saj jim prinaša vse, kar že poznajo v malo drugačnem pakiranju. Odličen telefon je tudi za vse ostale uporabnike, a lahko za nižjo ceno dobijo na papirju boljši telefon s sistemom Android ali pa morda iPhone 8 oz. 8 Plus, ki sta po enem letu še vedno povsem sprejemljiva telefona, če v 2018 lahko živijo s klasičnim videzom iPhona.

Vir: https://www.apple.com/lae/iphone-xs/a12-bionic/
https://www.gsmarena.com/apple_iphone_xs-9318.php

A. K.

Komentarji