Približuje se 15. november – zakonsko predpisan datum, s katerim se prične obdobje obvezne uporabe zimskih pnevmatik in traja do 15. marca. Uporaba ni obvezna le v teh štirih mesecih, ampak tudi v primeru poledice ali zasneženega cestišča.

Zimske pnevmatike prepoznamo po oznaki M+S ali daljše »mud and snow« (blato in sneg). Globina profila mora biti najmanj 3 milimetre. Prednosti zimskih pnevmatik sta boljši oprijem in posledično krajša zavorna pot, vendar je priporočljivo, da jih ne uporabljamo celo leto, saj so izdelane iz mehkejše gume, ki se v normalnih pogojih hitreje obrabi. Ob pravilnem skladiščenju in uporabi lahko pnevmatike uporabljamo več let. Tudi če imajo dovolj visok profil, njihovo uporabo po 6 letih proizvajalci avtomobilov odsvetujejo. Kdaj je bila pnevmatika izdelana, je zapisano na njenem obodu. Zadnje štiri številke pri oznaki DOT predstavljajo teden in leto izdelave. Oznaka 2417 tako pomeni 24. teden v letu 2017.

Idealna pnevmatika ne obstaja, saj pričakujemo dobro delovanje v različnih razmerah – na mokri in suhi cesti, na snegu in ledu. Izdelovalci zaradi tega razvijajo pnevmatike, ki se morajo zanesljivo odzivati v različnih situacijah. Da bi izvedeli, katere na tržišču so najboljše, so pri AMZS v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi preizkusili pnevmatike dveh dimenzij, ki so precej pogoste – 175/65 R14 in 205/55 R16. Preizkušali so jih na suhi in mokri cesti ter ledu in snegu; poleg tega so upoštevali tudi glasnost, poraba goriva in obrabo.

Največji vpliv na oceno pnevmatik so imeli preizkusi na mokri cesti (kar 30%). Tu je med konkurenco prišlo do največjih razlik, saj je polovica pnevmatik dobila oceno zadovoljivo ali slabše, druga polovica je dobila oceno dobro, ocene zelo dobro pa v tej kategoriji ni bil deležen noben proizvajalec pnevmatik. Pomanjkljivosti so se pokazale tudi pri testih na snegu, na ledu pa je večina dosegla oceno dobro. Na testu so se najbolje odrezale dražje pnevmatike, vendar to ne velja za vse prestižne znamke. Kot primer lahko navedemo pnevmatiko Kleber, ki se je odrezala bolje kot Michelinova, čeprav velja Kleber za nizkocenovno Michelinovo blagovno znamko. Že drugo leto zapored se je najbolje odrezala Continentalova pnevmatika serije wintercontact, njej glede na oceno sledijo:

  • Dunlop: Winter Response 2,
  • Goodyear UltraGrip 9,
  • Firestone Winterhawk 3,
  • Kleber Krisalp HP 3,
  • Nokian WR D4,
  • Michelin Alpin
  • Nexen Winguard SnowG wh2,
  • itd.

 

 

Vir: https://www.amzs.si/motorevija/pnevmatike/testi/2018-09-27-amzs-test-28-zimskih-pnevmatik-dveh-dimenzij

J. R.

Komentarji