Nekaj toplih sončnih dni smo že dočakali, a so najbolj vroči poletni meseci še pred nami. Sonce, ki nas v tem letnem času sicer razveseljuje, pa je tudi glavni krivec za vzdihe in potenje, ko sedemo za volan našega jeklenega konjička. Slaba volja je še toliko večja, če smo stavili na usnjeno notranjost našega avtomobila.

Fraza »ima usnjene sedeže« je desetletja veljala za odločilen faktor, ko se je novopečeni lastnik hvalil o karakteristikah svojega prevoznega sredstva. Vonj, občutek ob dotiku, tudi misel o mogočni živali, ki je postala del avtomobila – vse to je usnjenim sedežem pripisovalo status mistike in luksuza. V zadnjih letih se je odnos družbe do usnja precej spremenil, za to so zaslužni tudi borci za pravice živali, hkrati pa se je pojavilo še vprašanje njegove (ne)uporabnosti. Število novih avtomobilov, ki bi tovarne zapustili z usnjeno notranjostjo, je posledično vedno manjše, kljub temu pa ne gre pozabiti na vse voznike, ki bodo poletje vseeno pričakali na usnjenih sedežih, ti pa komaj čakajo, da vase posrkajo vso vročino razbeljenega avtomobila.

Usnje in sonce ne gresta z roko v roki
Najbolj samoumeven in preprost, a hkrati tudi najbolj učinkovit nasvet za lastnike usnjenih sedežev je, da svoj avtomobil, če se le da, parkirajo v garaži ali senci. Neposredna sončna svetloba ne le razgreje notranjosti avtomobila, temveč lahko povzroči tudi pospešeno staranje in propadanje usnja – živalska koža v tem pogledu torej le ni bistveno drugačna od človeške.

Največja količina sončnih žarkov v avtomobil prodre skozi vetrobransko steklo, zato je uporaba zaščite na največji stekleni površini avtomobila zelo učinkovita. Čeprav je ena izmed glavnih prednosti usnja tudi njegov glamurozen videz, bi v največji vročini veljalo razmisliti tudi o prevlekah za sedeže. Nekoliko slabši izgled vam lahko prihrani opekline na zadnji strani vaših nog. Pred sončnimi žarki pa lahko tako vas, kot  sedeže, zaščitijo tudi zatemnjena stekla, a je potrebna previdnost pri izbiri materialov. Kvalitetno zatemnjena stekla lahko blokirajo konkretno količino UV žarkov in sončne toplote.

Tehnologija, ki reši tudi težave usnja
Če se vseeno odločate za nakup avtomobila z usnjeno notranjostjo, vam  bodo tehnologije avtomobilske industrije vseeno nekoliko olajšale vsakodnevno uporabo. Jasno, da k temu sodi tudi nekoliko višja cena. Avtomobilski sedeži že več let poznajo ogrevanje, danes pa so pogosti tudi takšni, ki omogočajo hlajenje in lažje prezračevanje. V tehnološko bogatejših modelih je priročen dodatek tudi sistem za vžig klimatske naprave na daljavo. Avto torej voznika pričaka na ˝delovni temperaturi˝. Še zadnji nasvet, ki ni povezan s tehnologijo, a je prav tako učinkovit – odločite se za svetlejše odtenke usnja, ki bodo vaši koži v vročih dneh prijaznejši.

Malo denarja, malo muzike
Tudi pri usnju je razpon v kvaliteti zelo širok. Naravno usnje višjega razreda, ki ga najdemo v prestižnejših avtomobilih, bo udobnejše, trpežnejše in bolj hvaležno tudi v poletnih dneh. Če razmišljate o nakupu avtomobila, ki je opremljen z usnjem, najprej preverite njegovo kvaliteto, to velja tudi za rabljena vozila – nič v notranjosti avtomobila ne izgleda slabše, kot slabo ohranjeni in zanemarjeni usnjeni sedeži. Prvinskost usnja bo kupce vedno privlačila, in če odštejemo probleme s poletno vročino in zimskim mrazom, bomo usnjene sedeže počistili veliko prej kot modernejše tkanine.

 

Ž. L.

Komentarji