Razpad zveze prizadene tako moške kot ženske. Način in čas prebolevanja se pri spolih zelo razlikuje. Vas zanima, kdo porabi več časa, da preboli zvezo?

Vsak se je v življenju že znašel v situaciji, ko ga je zapustila oseba, za katero je mislil, da brez nje ne more živeti. Razlog za razpad zveze v tem primeru sploh ni pomemben, saj tako moškega, kot žensko razpad zelo čustveno prizadene. Lahko je konec zveze povsem prijateljski ali zelo »surov«, za nobenega udeleženega v razmerju ne bo lahko.

V veliko primerih se zdi, da je moški tisti, ki se mu ob prekinitvi dolgotrajne in uspešne zveze življenje sploh ni spremenilo. Vso svojo energijo usmeri v hobije, šport, delo ali v zabave s svojimi prijatelji, kjer pogosto tudi govori kako je srečen, ker ima ponovno čas zase in celo išče novo dekle. Vendar vse to je površinska slika moškega, ki zaradi vzgoje ne kaže svojih čustev. Velikokrat na izgled kaže povsem drugačno stanje, kot sam resnično čuti. Nihče pa ne more svojih čustev skrivati v nedogled. Tako se prav pogosto zgodi, da moški morda v prvih trenutkih po razpadu zveze izgleda odlično, življenje mu gre na boljše, morda najde novo dekle. Vendar do določenemu času na dan privrejo močna čustva, ki jih še vedno goji do nekdaj ljubljene osebe. Moški se takrat začne zavedati, da je življenje brez nje veliko bolj prazno, ves dan je žalosten, slabo energijo pa spravlja tudi na morebitno novo partnerko. Zato tudi vsaka takšna zveza, ki se začne takoj po razpadli zvezi v večini primerov ni uspešna. Glavni krivec za ponovni razpad je moški, ki prizna, da pogreša bivše dekle in tudi novo dekle pogosto primerja z bivšo, jo omenja v pogovorih, kar je za novonastalo razmerje zelo utrujajoče.V tem trenutku moški prizna svoja čustva in želi popraviti svoje napake. Začne se zavedati, kako je bila prejšnja zveza pravzaprav uspešna in to pogosto želi na vsak način povedati tudi bivšemu dekletu. V večini primerov je za to verjetno že prepozno, saj ženske razpad zveze doživlja čisto drugače.

Po podatkih, ki so jih pokazale številne raziskave, ženske zveze prebolijo veliko hitreje kot moški. Prvi dnevi ob razpadu so za žensko veliko hujši, pogosto so čisto na tleh in povsem izgubljene. Vendar se ob spoznanju, da je razmerja konec, hitro postavijo na svoje noge. V prvih dneh, ko veliko jokajo, se spominjajo trenutkov, ki so jih doživele v zvezi, vendar si že kmalu dopovejo, da so to le spomini. Ob pomoči prijateljic, ki jim nudijo čustveno oporo v prvih dneh, se kaj hitro zavedo, da z žalovanjem za izgubljenim moškim ne bodo prišle daleč. Pri tem spoznanju jim pogosto pomaga tudi bivši moški, saj svoje pestro življenje po razpadu zveze pogosto deli na socialnih omrežjih, s tem pa v bistvu sebi dela medvedjo uslugo. Ravno te objave žensko še bolj prepričajo, da je njune zveze konec, tako da, ko se želijo vrniti k svoji bivši v objem, so vsa čustva že povsem mrtva. Ženske tako kaj kmalu po začetnem šoku pričnejo živeti povsem normalno naprej, le v naslednjo resno zvezo se spustijo bolj premišljeno.

Zavedati pa se moramo, da je vsak človek samosvoje bitje, ter da ne obstaja nobeno pravilo, kako pravilno preboleti razpad. Vsak moški al ženska ima svoj način prebolevanja, nekdo preboleva dlje, drugi manj časa. Posamezni statistični podatki pa vseeno potrjujejo, da so ženske tiste, ki prebolevajo hitreje.

 

U.S.

Komentarji