Želja po lepi postavi je dandanes prisotna pri veliki večini tako mladih, kot tudi ljudi v srednjih letih. Ponavadi je del novoletnih zaobljub povezan s športom in doseganjem določenih ciljev na področju športa in rekreacije. Seveda na večino novoletnih zaobljub pozabimo že v mesecu februarju, ko mine novoletna evforija. Obstaja pa tudi nekaj, oziroma zadnje čase kar veliko, tistih, ki se resno lotijo fitnesa ali podobne vrste športa za preoblikovanje telesa. »Proces« se začne tako, da preprosto začnemo obiskovati fitnes ali drugo vadbo. Po preteku meseca ali dveh začnemo opažati spremembe na telesu (izguba maščob in pridobivanje mišične mase). Postajamo vse bolj zadovoljni sami s samo, samozavest se dviguje, fitnes nam postane zares všeč. Nato pa preidemo v fazo, ko se vse bolj in bolj trudimo, fitnes obiskujemo 5-krat tedensko, željenih rezultatov pa od nikoder. Čez ta proces sem šel tudi sam, zato vem, kako boleče je dejstvo, da vsak dan preživiš dve uri v fitnesu, rezultatov pa ni.

V tej točki nekateri poiščejo pomoč pri osebnem trenerju, nekateri pa se v podrobnosti poglobijo sami. Ko sem se tudi sam pred leti poglobil v fitnes in vse kar spada zraven, sem se nasmejal samemu sebi ob dejstvu, kako naiven sem bil, ko sem začel s fitnesom. Namreč sama vadba predstavlja veliko, veliko manj, kot na začetku mislimo. Najprej ima svojo besedo genetika. Na genetiko žal ne moramo vplivati, vendar igra največjo vlogo pri doseganju željene postave. Vpliv genetike lahko vidimo v vsakdanjem življenju. Vsakdo ima prijatelja, ki je »suh kot trska«, zaužije pa ogromno hrane, tudi nezdrave. Na nasprotni strani pa zagotovo vsakdo pozna tudi takšnega (ponavadi takšno), kateremu se na postavi pozna vsak dodaten grižljaj pri obroku. Na to, kako naše telo generira zaužito prehrano, žal nimamo vpliva.

Definitivno pa imamo vpliv na ostale dejavnike, ki povečujejo mišično maso. Poleg genetike na naš uspeh v fitnesu vpliva še prehrana, prehranski dodatki in vadba sama. Če te tri »panoge« seštejemo v 100 %, velja, da vadba na postavo vpliva približno 30 %, dodatki 10 %, ostala prehrana pa kar 60 %. Zato bi se moral vsakdo pred začetkom obiskovanja fitnesa pozanimati glede prehrane. Na splošno za pridobivanje mišične mase velja, da je potrebno vsakodnevno zaužiti največ ogljikovih hidratov (OH), malo manj beljakovin in obvezno tudi nekaj maščob. Poleg tega pa je nujno zaužiti tudi dovolj zelenjave (predvsem zelena zelenjava – solata, brokoli, šparglji …). Glede OH velja nepisano pravilo oziroma formula, na katero vpliva teža posameznika. Dnevni vnos OH lahko izračunamo tako, da svojo težo pomnožimo s številko 6 in dobimo količino OH v gramih (če tehtam 100 kg: 100 X 6 = 600 g). Najbolje je, da zaužijemo 5 obrokov dnevno, med katere si razporedimo vnos OH. Pomembno je, da je že zajtrk bogat z OH in pa, da je obrok po treningu bogat z OH. Pri izboru živil, bogatih z OH je potrebno paziti na to, da imajo ta živila čim manj bele moke in čim več polnozrnatih sestavin. Nekaj najboljših živil: rjavi ali navadni riž, polnozrnate testenine, zdrob, polenta, ovseni kosmiči, fižol, itd.
 

 
Glede beljakovin je sistem podoben, kot pri OH, le da količnik ni 6, ampak 3 (če tehtam 100 kg: 100 X 3 = 300 g). Tudi beljakovine si moramo pravilno razporediti, saj telo naenkrat ni sposobno efektivno prebaviti več kot cca. 50 g beljakovin, zato pretiravanje ni smiselno. Beljakovine je tako kot OH, potrebno zaužiti že pri zajtrku, in zelo pomembno, takoj po vadbi. Za tiste, ki želijo rezultate hitreje, pa je priporočljivo pitje proteinskega napitka med spanjem (npr. ob 3:00 ponoči). Med živila bogata z beljakovinami spadajo: proteinski prah (za pripravo »šejka«), piščančje in puranje meso, skuta, ribe (najbolje tuna), jajca itd.
 

 
Na koncu nam ostanejo še maščobe. Na maščobe v procesu pridobivanja mišične mase nam ni potrebno biti preveč pozoren, saj jih povsem dovolj zaužijemo z zgoraj naštetimi sestavinami. Skuta, ribe in jajca vsebujejo povsem dovolj maščob, da s tem pokrijemo potrebni dnevni vnos.
 

 

N. P.

Komentarji