Z namenom zmanjševanja emisij Volvo predstavlja svoj prvi popolnoma električni avtomobil XC40 Recharge. Ta vsekakor ne bo zadnji, saj je namreč prvi model nove linije Recharge. S tem konceptom želi švedski proizvajalec vozil zmanjšati izpust ogljika v ozračje. Pri Volvu so si zadali cilj, da bodo v naslednjih 5 letih vsako leto predstavili nov popolnoma električni avtomobil. Med drugim želijo, da bo do leta 2025 polovica prodanih vozil popolnoma električnih.

Prvi popolnoma električni Volvo je na videz skoraj enak kot njegova različica z motorjem na notranje zgorevanje. Ima popolnoma električni pogon na vseh štirih kolesih. Z enim polnjenjem baterije bo Volvo z 408 konjskimi močmi (304 kW) lahko prevozil več kot 400 km. Podjetje trdi, da se bo baterija v 40 minutah napolnila do 80 % svoje zmogljivost, če se bo uporabilo hitri polnilec. Problem hitrega polnjenja je predvsem to, da zahteva veliko priključno električno moč, kar v običajnem gospodinjstvu ne bo možno doseči. Pri razvoju vozila so sprva načrtovali manjšo baterijo, vendar se je v fazi razvoja to spremenilo, saj bo doseg konkurenčnega Tesla Model 3 znašal več kot 480 km. Inženirji so nato stopili v stik s proizvajalci baterij iz Južne Koreje in Kitajske ter povečali velikost baterij.

XC40 Recharge je prvi avtomobil Volvo, ki bo imel informacijski sistem na osnovi Googlovega operacijskega sistema Android. Zamenjava lastnega sistema za Android je precej drzna poteza, saj o tem razmišljajo tudi drugi proizvajalci avtomobilov. Avtomobil je bil predstavljen skupaj z ambicioznim načrtom Volva, da bi med letoma 2018 in 2025 za 40 % zmanjšal ogljični odtis. Navsezadnje si Volvo prizadeva, da bi do leta 2040 postal podjetje, ki ne bo povzročalo podnebnih sprememb.

J. R.

Vir: the Verge

Komentarji