Iz lastnih izkušenj verjetno veste, da je slab zadah neprijeten. Lahko imate problem z njim vi ali pa kdo, ki vam je blizu. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko izboljšate vaš zadah.

1. Redno ščetkajte in nitkajte

Če ne ščetkate redno, se na vaših zobeh naberejo obloge in bakterije, ki se začnejo nalagati in privedejo do slabega zadaha. Povzročijo pa lahko tudi gnitje zob. Nitkanje pa je pomembno predvsem, da se znebite ostankov hrane in bakterij med zobmi, ki prav tako slabšajo zadah.

2. Umijte tudi jezik

Na jeziku se nahaja veliko bakterij, ki se predvsem ponoči zelo namnožijo. Če si boste pravilno umili jezik vsaj dvakrat na dan, bodo vaša usta čistejša in posledično boste imeli boljši zadah

3. Večkrat zamenjajte zobno pasto

Bakterije v vaših ustih postanejo odporne na določeno vrsto zobne paste, ko jo uporabljate dlje časa. Zato je zelo pomembno, da jo zamenjate dvakrat ali trikrat letno. Enako velja za ustno vodico, če jo uporabljate.

4. Pijte dovolj vode

Če vaša usta niso dovolj vlažna, se v njih nabirajo mrtve celice, ki jih vaša slina ne odplakne. Te mrtve celice postanejo hrana za bakterije, ki pa povzročajo neprijeten zadah. Zelo pomembno je, da so vaša usta vedno vlažna in da spijete dovolj vode.

5. Žvečilni gumi

Če potrebujete hitro rešitev po tem ko ste jedli česen, čebulo ali kaj podobnega, se boste slabega zadaha najlažje znebili z žvečilko. Seveda to ni dolgotrajna rešitev, lahko pa je izhod v sili.

6. Obiščite zdravnika

Slab zadah se lahko razvije tudi če redno ščetkate in nitkate ter upoštevate ostale nasvete. Problem je lahko že v dlesni ali pa gnitju zob. Če sumite takšne težave, je najbolje, da se obrnete na svojega zobozdravnika.

V nekaterih primerih pa lahko slab zadah povzroči tudi nepravilno delovanje želodčne zaklopke. Če mislite, da je problem vašega slabega zadaha v želodcu se prav tako posvetujte z zdravnikom.

Pridobljeno: Men´s Health

L. Z.

Komentarji