Dejstvo, da lahko ima seks pred tekmo negativen vpliv na športnika, se pojavlja že desetletja.

Nekateri športniki se več tednov pred tekmo izogibajo seksu, saj menijo da poslabša njihove sposobnosti. Na drugi strani pa so tisti, ki menijo, da jim seks večer pred tekmo omogoča sprostitev in hkrati dobro vpliva na njihovo učinkovitost.

Poglejmo nekaj znanstvenih dejstev:

1. Seks pred maratonom vas naredi hitrejše

V nedavni raziskavi so anketirali 2000 tekačev maratona, med katerimi so bili v povprečju kar za 5 minut hitrejši tisti, ki so bili spolno dejavni dan pred tekom.

2. Seks en dan pred tekmo ne omejuje športnika

Testiranje je bilo izvedeno na tekaški stezi, tekli so ljudje, ki niso bili spolno aktivni več kot en dan in tisti ki so bili spolno aktivni 12 – 16 ur pred testom. Povprečen rezultat obeh skupin je bil približno enak, zato lahko sklepamo, da seks 12 ur in več pred tekmo nima bistvenega vpliva na posameznika.

3. Seks 2 uri pred tekmo poslabša učinkovitost

Skupina raziskovalcev iz Genove je testirala 16 športnikov visoke ravni iz različnih disciplin. Vsem so razdelili isti načrt treningov in spolne aktivnosti, nato pa so čez dve uri izvedli test, isti test so na istih športnikih izvedli še naslednji dan, a tokrat pred tem niso bili spolno aktivni. Raziskava je pokazala da je seks pred izvedenim testom najslabše vplival na nogometaše in smučarje.  Podobne rezultate je prikazala tudi raziskava, ki so jo izvedli v Kölnu.

Najverjetnejši razlog za manjšo učinkovitost je zmanjšanje testosterona v krvi, ki posledično zmanjša agresivnost in borbenost. Raziskave pa so pokazale, da seks pred tekmo nikakor nima vpliva na vzdržljivost športnika.

Pridobljeno: Runtastic

L. Z.

 

Komentarji