Tri večja kitajska telekomunikacijska podjetja so začela ponujati storitve v mobilnem omrežju 5. generacije (5G). Mnenje glede uporabe tega omrežja so zelo deljena, vsekakor ne moremo zanemariti njegovih prednosti. Omrežje naj bi ponujalo hitrosti prenosa do 10 Gigabit/s (1250 MB/s), širše območje pokrivanja in zanesljivejšo povezavo.

Namen 5G je hitrejše delovanje pametnih telefonov

Kljub temu da bo omrežje 5G približno 100-krat hitrejše od omrežja 4G, to ni njegova največja prednost. Poleg tega bo imelo velik vpliv na številne druge panoge. Ko ga bodo uvedli, bi moral povečati učinkovitost interneta stvari, samovozečih avtomobilov in robotike. S tem omrežjem bo komunikacija med pametnimi napravami v proizvodni in storitvah potekala veliko hitreje.

Bandwidth (pasovna širina omrežja) je zelo pomembna

Pasovna širina nam pove, koliko podatkov lahko naenkrat prenašamo, ne pa tudi hitrosti, s katero lahko to storimo. Ta je ob tem zelo pomembna. Ko bo 5G popolnoma razvit, bo omogočal skoraj takojšen prenos podatkov (seveda odvisno od velikosti podatkov). Na primer: zdravnikom bo lahko pomagal pri izvajanju operacij na daljavo s kirurškimi roboti.

5G bo vplival samo na telekomunikacije

Kot smo že omenili, predstavlja novo omrežje velike priložnost ne le za telekomunikacije temveč tudi za industrijo in številne druge panoge, tudi kmetijstvo. V kmetijstvu bi lahko 5G omrežje uporabili za takojšnjo komunikacijo med različnimi kmetijskimi aparati. To bi enemu operaterju omogočilo upravljanje različnih strojev – traktorjev, kombajnov in veliko več.

Omrežje 5G je nevarno

V primerjavi s starejšimi oddajniki so 5G oddajniki nevarnejši. V primerjavi z drugimi oddajniki uporabljajo višje frekvence ob višji intenzivnosti. Uporabljene frekvence so med 30 GHz in 300 GHz. Ker imajo ti signali kratko valovno dolžino, lahko avtomobili, zgradbe in drevesa zmanjšajo njihov doseg. Zaradi tega je število uporabljenih oddajnikov večje od prejšnjih. Valovanje, ki se uporablja pri tem omrežju, ima enako frekvenco kot jo lahko najdemo v mikrovalovni pečici ali pri varnostnem pregledu na letališču. Vseeno obstajajo pomisleki o uporabi tega valovanja in bodo obstajali, dokler ne bo znano več dejstev o vplivu tega omrežja na zdravje.

Omrežje 5G bo popolnoma nadomestilo omrežje 4G

Teoretično da, vendar ni nujno. Trajalo bo še nekaj časa, preden se bodo od nas poslovili 4G in starejši tipi omrežja. Do tega ne bo prišlo kmalu predvsem zato, ker 5G zahteva izgradnjo nove infrastrukture, kar bo trajalo leta. Novo omrežje namreč za delovanje potrebuje več anten, ki so bliže uporabnikom.

Kmalu bomo lahko 5G videli tudi pri nas

Glede uporabe omrežja 5G obstajajo deljena mnenja. Nekatere države so njegovi uporabi naklonjene, druge mu ostro nasprotujejo. ZDA, ki so uporabo omrežja sprva zavračale zaradi sodelovanja kitajskega podjetja Huawei pri razvoju, bodo omrežje v posameznih delih začele uporabljati v prihodnjem letu. Nekatere države, ki bodo omrežje uporabljale so Kitajska, Južna Koreja, Švedska, Estonija, Turčija in Japonska. Švica, Nemčija, Avstralija in Nova Zelandija so ene izmed tistih, ki uporabi tega omrežja ostro nasprotuje. Še vedno obstaja veliko število držav, ki omrežje 5G proučuje in o njegovi uporabi še razmišlja. Tako je tudi pri nas, kjer so prisotni zagovorniki in nasprotniki te nove tehnologije.

Vir: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji