Prišla je sezona gripe in prehladov. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako lažje preboleti gripo.

Najprej se prepričajte ali res imate gripo. Začetni znaki gripe in prehlada so lahko zelo podobni, zato jih je enostavno zamešati.

Simptomi gripe:

  • vročina
  • bolečine v mišicah (niso značilne za prehlad)
  • utrujenost
  • glavoboli
  • simptomi se pojavijo hitro, za razliko od prehlada, ki se lahko razvija več dni

Kako dolgo traja?

Ponavadi se počutje izboljša po nekaj dneh, popolno okrevanje pa lahko traja tudi  nekaj tednov. Okrevanje je odvisno od posameznika, kako hitro pa jo prebolite  je odvisno tudi od tega, če ste bili že kdaj cepljeni.

Kako jo zdraviti?

Priporočamo vam, da se izognete obiska zdravnika, če ni zelo hudo. Saj bo čakanje v čakalnici razširilo vaš virus med druge ljudi. Pokličite osebnega zdravnika in se z njim posvetujte, svetoval vam bo, kaj je v vašem primeru najbolje storiti.

Antibiotik za zdravljenje gripe ne obstaja, saj je gripa virusno obolenje, antibiotik pa učinkuje na bakterije. Vzamete pa lahko protibolečinske tablete, ki bodo preprečile bolečine v mišicah, zbile telesno temperaturo in izboljšale počutje. Zelo pomembno je da jeste hrano z veliko vitamini. Pri krepitvi imunskega sistema ima zelo pomembno vlogo vitamin C, ki pa ga lahko tudi kupite.

Najpomembnejše je da veliko počivate, vaše telo se bori z virusi in nima dodatne energije za ostale napore. Prav tako je zelo pomembno, da zaužijete veliko tekočin, saj boste tako telesu olajšali delo.

Zaščitite družino in prijatelje

Če imate gripo ne hodite v šolo ali službo saj boste tako preprečili prenos virusa na druge ljudi. Doma pa je zelo pomembno da kihate v robček in redno odnašate robčke iz stanovanja. Redno si umivajte roke, priporočamo tudi da si jih občasno razkužite.

Preventiva

Najboljša zaščita pred gripo je cepljenje. Strokovnjaki priporočajo cepljenje enkrat letno pred začetkom sezone gripe. Najbolj so ogroženi starostniki nad 65 let, zato je za njih cepljenje zelo priporočljivo.

Cepljenje ni 100% zaščita, če se zgodi, da kljub cepljenju zbolite, bo vaše prebolevanje lažje in krajše.

Kdaj poklicati zdravnika?

Zdravnika pokličite takoj, ko opazite slabšanje simptomov. Če je oboleli starejši kot 65 let ali mlajši od 5 let in če je obolela noseča ženska, se je obvezno takoj posvetovati z zdravnikom.

Pridobljeno: Men’s Health

L. Z.

Komentarji