Sigurno ste že slišali, da uživanje korenčka lahko vpliva na izboljšanje vida. Pa je res, ali gre za mit, ki ga starši pripovedujejo svojim otrokom, da bi jih prepričali, da pojejo zelenjavo? Sploh veste od kje izhaja tale mit? V naslednjih vrsticah vam razkrivamo dejstva.
Korenček vsebuje ogromno beta-karotena, rastlinskega barvila, ki korenju daje njegovo rumeno-oranžno barvo, prav tako pa je zelo pomemben tudi za naše zdravje. Slednji je v velikih količinah prisoten tudi v zelju, špinači in bučah.
Korenje vsebuje veliko beta karotena in vitamina A, ki lahko prispevata k zdravju vaših oči in predstavljata odličen vir vitaminov, ki zavirajo degeneracijo makule (rumene pege) in razvoj katarakte (sive mrene). Poleg tega je korenje tudi zakladnica rodopsina, ki je škrlatni pigment, ki nam omogoča pogled tudi v šibki svetlobi. Brez slednjega bi težko gledali ne le ponoči, temveč tudi ob polni luni ali celo jasnem dnevu.
Odgovor na to, ali korenje lahko izboljša naš videz je pritrdilno, saj vsebuje ogromno vitaminov potrebnih za naš vid, vendar slednje ne pomeni, da je korenje glavni in edini odločevalec o kvaliteti našega vida.
Sam mit o tem kako lahko korenje izboljša naš vid pa izhaja iz časov druge svetovne vojne, kjer so v času pomanjkanja hrane na zalogah imeli edino le korenje, zaradi katerega bi naj britanska letalska vojska hitreje opazila sovražnika v temi. Iz tega izhaja prepričanje, da bi naj vitamin A, ki ga vsebuje korenje dajalo nočni vid!
K. F.
VIR:
Komentarji