Zakaj lahko za prehladom zbolimo večkrat in kako to, da antibiotiki ne pomagajo? Takšna in podobna vprašanja o prehladu so navdihnila novo tedensko rubriko, kjer pišemo o najpogostejših resnicah in zmotah o prehladu.

Prehlad in gripa sta popolnoma različna virusa, kar je razlog, da se ne more ena bolezen spremeniti v drugo. Prehlad prepoznamo po vnetju grla, zvišani telesni temperaturi, gripo pa po glavobolu in bolečinah v mišicah ter vročini, ki za razliko od prehlada nenehno narašča.

ZDRAVLJENJE PREHLADA Z ANTIBIOTIKI JE UČINKOVITO?

Antibiotiki niso rešitev prehlada, saj se slednji razlikuje od bakterijske bolezni. Jemanje antibiotikov je v tem primeru neučinkovito, še več vaš imunski sistem naredi še šibkejšega. Antibiotiki so namreč učinkoviti zgolj pri bakterijskih okužbah, zato so primerni samo v primeru zapletov in kadar za to obstaja sum.

NIZKE TEMPERATURE SO VZROK PREHLADA

Hladno okolje in zrak naj nebi bila razlog za prehlad ali gripo, temveč je vzrok obolenja za prehladom stik z virusi.

PREHLAD MORAMO PRELEŽATI

Navada o tem, da bi prehlad morali preležati je prav tako zmotljivo dejstvo, saj bi naj z ležanjem zmanjšali krvni obtok in posledično zboleli celo za bronhitisom ali pljučnico.

ČE GREŠ VEN Z MOKRIMI LASMI BOŠ ZBOLEL

Kot smo že prej omenili niti hladen zrak, mokri lasje ali dež ne povzročajo prehlada ali gripe. Sicer oslabijo naš imunski sistem, ki pa potem postane ranljiv za virusi. Virusi prodrejo v telo skozi usta, nos ali oči, in sicer s kapljicami, ki jih vase vnesete prek umazanih rok, kašlja, kihanja, govorjenja in okuženih predmetov. Ne zadržujte se v prostorih, v katerih je veliko ljudi, redno si umivajte roke, pogovarjajte se na varni razdalji enega metra in omejite rokovanje. Možnost okužbe zmanjšate tudi z dobro telesno pripravljenostjo, ki jo ohranjate z zadostno količino tekočin, redno mešano prehrano, s primernim oblačenjem in telesno dejavnostjo čez vse leto.

VIR: https://hedonizem.si/najvecji-miti-o-gripi-in-prehladu/

Komentarji