Že pred 4 leti se je podjetje DeLorean Motor Company pripravljalo na izdelavo povsem nove različice svojega znanega avtomobila iz nerjavečega jekla. Prednaročila so že bila odprta, oboževalci filmov Back to the Future pa povsem navdušeni. Zdaj smo že leta 2020, kje pa so avtomobili, ki so v prej omenjenih filmih predstavljali časovni stroj?

DeLorean Motor Company ali krajše DMC je bilo v preteklosti uspešno ameriško podjetje, ki je znano predvsem po svojem modelu DeLorean, ki je nastopil v filmu Back to the Future. Lastnik in ustanovitelj podjetja John DeLorean je iskal primerno lokacijo za tovarno. Zaradi krize v Veliki Britaniji je njegov projekt podprla tamkajšnja vlada, DMC pa je postavil tovarno na Severni Irski, kjer se je z majhnimi denarnimi vložki začela proizvodnja modela DeLorean. Avtomobil je bil izdelan iz nerjavečega jekla, kar je tovarni na Severni Irski povzročalo preglavice, saj tamkajšnji kader ni bil dovolj usposobljen. To je zahtevalo visoke stroške proizvodnje, zato se je moral DeLorean tudi drago prodajati.

Visoka cena ni pritegnila širše množice kupcev. Dejanska prodaja ni dosegla niti polovice zastavljenih ciljev. Da bi ustanovitelj rešil svoje podjetje pred propadom, je začel tihotapiti kokain. Seveda ni trajalo dolgo, preden ga je pri tem zalotil FBI, vendar je bil kasneje vseh tožb na sodišču oproščen, vseeno pa je prišlo do bankrota podjetja DMC. Zanimanje javnosti za model DeLorean se je povečalo, ko se je avtomobil pojavil v filmu Back to the Future. Ljudje so se za te avtomobile zanimali tudi leta kasneje,saj je bil to eden redkih “klasičnih” avtomobilov, ki ni imel težav z rjo. Američani iz Teksasa so se pred nekaj leti začeli zanimati za te avtomobile in so kupili znamko DMC.

S proizvodnjo legendarnih DeLoreanov želijo nadaljevati, vendar jih pri tem omejujejo zakoni. V času predsednika Obame so sprejeli odlok, ki je omogočil izdelavo replik nekaterih vozil v omejenem številu brez upoštevanja določenih varnostnih in emisijskih standardov. Trumpova administracija je izvajanje tega zakona preprečila. Če se regulacije ne bodo spremenile, bodo morali novi DeLoreani ustrezati določenim standardom. Lahko se zgodi, da bodo novi modeli vključevali servo volan, tempomat, ogrevane sedeže in integracijo pametnih telefonov. Naročila zaenkrat niso možna, zainteresirani kupci pa lahko izpolnijo nezavezujoč obrazec za prednaročilo. Zdajšnji lastnik DMC-ja James Espey pravi, da bo trajalo vsaj še eno leto preden se proizvodnja začne, kdaj se bo začela pa je odvisno od oblasti.

Vir: InsideHook

J. R.

Komentarji