Pergola je dekorativni nadstrešek ob vaši hiši, ki zagotavlja senco in streho. Zadnja leta je izredno priljubljen dodatek k hiši, saj ustvarja prijetno vzdušje, omogoča uporabo terase v različnih letnih časih, hkrati pa k objektu doda noto sodobnega bivalnega okolja. 

Različne vrste pergol

Nadstreški so vedno obstajali, spreminja se le njihova oblika in funkcionalnost. Gre za fiksne ali premične konstrukcije, ki nam prinašajo veliko koristi. Kakšno bomo izbrali, pa je odvisno od našega prostora, lege in namena uporabe. Z dovršenim dizajnom in močno, vzdržljivo konstrukcijo, so idealna izbira za povečanje osebnega življenjskega prostora.

Ker je kvaliteta pergole odvisna od cene, vam bo s kakovostnejšimi pergolami na dolgi rok, prihranjeno veliko denarja. Ko boste načrtovali postavitev pergole, razmislite o legi, ki je bistvena in dimenziji oziroma njeni velikosti.

Alu pergola

Alu pergole so izredno priljubljene med novogradnjami, saj jih lahko uporabimo kot podaljšek naše dnevne sobe, vrta ali kot balkon. Aluminij pergola je narejena tako, da je zaščitena proti koroziji, da ne rjavi, zato je primerna za vrtove in terase, ki so izpostavljeni različnim letnim časom. 

pastedGraphic.png

Pergole iz aluminija so lahke in modernega videza, imajo dolgo življenjsko dobo, hkrati pa ne zahtevajo posebnega vzdrževanja.

Lamelna pergola

Lamelna pergola oz. bioklimatska pergola je nov sistem senčenja, ki omogoča kakovostno gibanje na prostem. Pergola ima vrtljive strešne lamele, ki prepušča sončne žarke.  Odvajajo toploto in zračnost ter ščitijo pred sončnimi žarki, dežjem in snegom.

Njihova konstrukcija je vodotesna, saj imajo lamele posebne odkapne robove, kjer lahko odteka voda. Lamelne pergole zagotavljajo dobro odpornost na veter (testirane so na najhujše vetrove jakosti 150 km/h in več). Naklon je možno nadzorovati, v večini do 160 stopinj. 

Lamelna pergola prav tako nudi možnost vgraditve senzorja za dež in veter, kar omogoči, da se ob slabih vremenskih pogojih avtomatsko zapre.

Pergola Skymatik 

Gre za sodobno in vrhunsko pergolo, ki se prilagodi vsakemu objektu ne glede na dimenzijo. Način pripenjanja k objektu je različen in ga je možno prilagoditi glede na željo strank. Pergola Skymatik spada med konstrukcijsko najmočnejše pergole na tržišču in je edina pergola, ki zdrži kar 1 meter snega.

pastedGraphic_1.png

Gre za statično najmočnejšo pergolo, ki lahko kljubuje hudim vremenskim razmeram in težam. Njen razmik med posameznimi stebri lahko doseže do 7,20 m. Če so lamele povsem odprte, prepušča do 80% naravne svetlobe. Narejena je tako, da so lamele bolj vitke in tanke in je na vsakih 25 cm sonca le 4 cm sence, kar ji omogoča optimalno senčenje.

Ob straneh je možno pergolo zapreti z dodatnimi senčili ali steklenimi stenami. Tako se boste lahko zadrževali zunaj tudi ob slabših vremenskih pogojih.

Skymatik pergola se lahko uporablja v krajih z veliko snega. Tam priporočamo tudi vgradnjo električnega ogrevanja, da se sneg hitreje topi. Če živite na obali, kjer so močni vetrovi in burje, pa se skymatik  pergole prilagodijo ekstremnim pogojem, kjer so močni vetrovi, veliko soli in morske vode. 

Pergotenda

Pergotende so v osnovi narejene iz aluminijastih, ki nosijo PVC platno in so kombinacija med pergolo in tendo. Tende za teraso se uporabljajo predvsem za večje  terase in nadstreške.

Pergotendo lahko upravljate ročno ali mehansko. Je cenejša varianta, zato je izredno popularna in hitro vgradljiva.

pastedGraphic_2.png

Kako izbrati pravo pergolo?

Pergola je arhitekturni dodatek k vaši hiši, zato je pred nakupom potrebno dobro premisliti, katero od zgoraj naštetih pergol bomo izbrali. Zato si pred odločitvijo odgovorite še na sledeča vprašanja:

  1. Iz kakšnega materiala želim imeti pergolo?
  2. Kakšen je glavni namen pergole?
  3. Kakšni so vremenski pogoji oz. lokacija hiše?
  4. Koliko sem pripravljen odšteti za pergolo?
  5. Kakšna bo lega pergole?

Ko si boste odgovorili na zgoraj omenjena vprašanj, boste tako lažje izbrali najbolj primerno pergolo za vaš dom. 

Na legah, kjer ni močnega sonca (severne in severovzhodne terase) se lahko teraso pokrije s fiksnimi pergolami (aluminij, les, prašno barvano jeklo) ali z nadstreški, ki so lahko kriti z steklom, paneli ali fiksno kritino.

Za jugovzhodne, južne, jugozahodne in zahodne terase pa se priporoča vgradnja lamelnih pergol in alu pergol, odvisno od lokacije in namena uporabe. Omenjene pergole omogočajo zelo dobro senčenje, da terase ostanejo hladne tudi poleti. Prepuščajo tudi ogromno svetlobe in toplote, kar je pomembno jeseni in pozimi, ko je že hladneje.

Skymatic pergole pa so pergole najvišje kakovosti, ki z motorno rotacijo prepuščajo kar 80% svetlobe in še to takrat, ko vi želite. Gre za najsodobnejše in vrhunske pergole, ki sodijo v višji cenovni razred, vendar vam omogočajo kritje tudi ob bolj ekstremnih vremenskih pogojih in lokacijah.

Komentarji