V zadnjem času se veliko govori o pivu. Na Slovenskem se je pojavilo več mikro pivovarn, ljudje ne posegajo samo po tipičnih lagerjih, kultura pitja piva se vse bolj razvija. K temu je pripomogel razvoj hmeljarstva, ki je s pivovarstvom tesno povezan. Pred nekaj leti je bilo možno izbirati večinoma med dvema slovenskima proizvajalcema piva, danes pa je možnost izbire v lokalih in trgovinah zelo pestra. Po čem se posamezna piva sploh ločijo med sabo?

Prvo pivo naj bi varili v Babilonu. Tamkajšnji prebivalci so pivo jemali tako resno, da so tistega, ki je zvaril slabo pivo, kar utopili v njem. Najstarejša in najbolj priljubljena alkoholna pijača na svetu nastane po tehnološkem postopku varjenja, kateremu sledi alkoholno vrenje sladnega ekstrata z dodatkom pivskih kvasovk. Sladni ekstrat predstavlja ječmen, uporabljajo se lahko tudi druga žita. Glavne sestavine so voda, slad, hmelj in kvas. V grobem delimo piva na dve skupini – odvisno od tega, kje se kvasovke uporabljajo za vrenje. Tako poznamo kvasovke spodnjega in kvasovke zgornjega vrenja. Na kratko predstavljamo nekaj najpogostejših vrst piva.

Pale Ale

Po naše “svetli” ali “bledi” ale je grenko pivo, ki vsebuje do 5 % alkohola. Tradicionalni angleški stil piva nastane z zgornjim vrenjem kvasovk. Za stil so značilni hmelji s karakteristikami arom citrusov, cvetlic, tropskega sadja. Glavno vlogo v pivu ima hmelj, poleg tega pa se zazna slad kot npr. karamela. Pije se ga ohlajenega na približno 15 ° C.

Indian Pale Ale

Indian Pale Ale ali krajše IPA je stil, ki je bil predhodnik današnjega Pale Ale stila. Tudi pri varjenju tega piva se uporabljajo kvasovke zgornjega vrenja. Njegova posebnost je visoka raven hmelja, katerega so na dolgih potovanjih uporabljali kot konzervirno sredstvo. Pitje IPA piva se priporoča v kombinaciji s pikantno hrano ali sečuansko kuhinjo.

Porter

Porter je srednje močno pivo rjave barve. Značilno barvo daje temnejši slad. To pivo nastane z zgornjim vrenjem kvasovk. V okusu prevladujeta čokolada in karamela. Ta piva so polna hmelja in močno slajena. Običajno vsebujejo višjo raven alkohola (7,5 % in več).

 

Stout

To je temno, skoraj črno irsko pivo, katerega poznajo po vsem svetu. Komercialno najbolj prepoznaven je Dublin Stout, katerega proizvedejo v Guinnessovi pivovarni v Dublinu na Irskem. Za proizvodnjo se uporabljajo kvasovke zgornjega vrenja. V okusu je hmelj izražen kot grenkoba, saj so njegovi okusi prekriti z okusi karamele, kave in čokolade. Vsebuje 4 – 4,5 % alkohola.

Lager

Za konec naša najbolj priljubljena vrsta piva in edina na tem seznamu, ki nastane z uporabo kvasovk spodnjega vretja. Takšno pivo zasledimo na vseh kontinentih. Izvira iz Češke, natančneje iz kraja Plzen. Barva piva je svetla do bledo zlata, količina alkohola je med 4 % in 5,5 %. Za to vrsto je značilno, da so piva boljša, če so po vrenju nekaj časa shranjena v hladnem in temnem prostoru. Najbolje je postrežen ohlajen na 8 ° C.

J. R.

Vir: Wikipedia

 

Komentarji