Raziskovalci, ki prihajajo z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), ter podjetja SkyLabs so razvili platformo z imenom SARA. Ta se bo v prihodnosti lahko uporabljala pri vesoljskih raziskavah in v vojaški industriji, saj je namenjena za raziskovanje človeku nedostopnih terenov.

Raziskovalna platforma SARA tako kot pajki za gibanje uporablja osem nog. Raziskovalci so navdih za načrtovanje platforme dobili v naravi. Vodja ekipe Iztok Kramberger je pojasnil, da narava ni izumila nobenega bitja s kolesi. Roverji s kolesi so namreč manj primerni za območja kot so Luna, Mars, asteroidi ali nedostopne lokacije na Zemlji, saj tam ni zgrajenih cest, na katerih so platforme s kolesi v veliki prednosti.

Sprva so oblikovali ogrodje in ga iz različice v različico spreminjali, tako kot pride v naravi do spreminjanja organizmov z evolucijo. Ogrodje so izdelali s pomočjo dodajalnih tehnologij (3D tisk), s tem je bila zagotovljena cenovno ugodna produkcija. Baterije na pajku se napajajo preko sončnih panelov, sestavni del pajka pa je tudi večstranska kamera, s katero platforma zaznava okolico. Težava robotov v vesolju je njihovo krmiljenje, saj pride zaradi velike razdalje do časovnega zamika. Signal mora prepotovati veliko razdaljo (od Zemlje do Lune potrebuje nekaj sekund, od Zemlje do Marsa pa približno 15 minut). Platforma SARA zaznava okolje podobno kot živo bitje in se glede na te zaznave umešča in navigira v okolju. Deluje avtonomno, z oddaljene lokacije dobi le višje cilje.

Naprava z velikostjo približno 2×2 metra lahko transportira tovor, fotografira okolico ali jemlje vzorce. Raziskovalci vidijo priložnost predvsem v raziskovanju vesolja – najprej želijo s takšnimi pajki priti na Luno. Platforma SARA bi lahko delovala kot podpora vojakom, reševalcem ali gasilcem pri raziskovanju nevarnega terena. Trenutno podobne platforme že obstajajo, vendar so manjše in zahtevajo krmiljenje. Pajka so prvič predstavili na sejmu vesoljskih tehnologij SpaceTechExpo 2019 v Bremnu. Vsi njegovi elementi so bili narejeni v Sloveniji. Ta platforma ni prvi skupen projekt FERI-ja in podjetja SkyLabs. Mariborsko podjetje s fakulteto sodeluje pri izgradnji prvega slovenskega nanosatelita Trisat, ki naj bi v vesolje poletel v mesecu marcu.

 

Vir: Dostop

J. R.

Komentarji